1 min. čitanja

Pred iznajmljivačima velika promjena – Od iduće godine moći će uz smještaj posluživati i doručak

Pred iznajmljivačima velika promjena – Od iduće godine moći će uz smještaj posluživati i doručak
Foto: Pixabay/Ilustracija

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, prema kojima se produljuje rok valjanosti privremenih dozvola za objekte zbog legalizacije. Novost je i to da će iznajmljivači svojim gostima, osim smještaja, moći nuditi i doručak.

Predloženim izmjenama produljuje se rok važenja privremenih rješenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti do 31. prosinca 2024. godine. Dosad je bila propisana mogućnost izdavanja privremenih rješenja, s rokom važenja najdulje do 31. prosinca 2021.

U obrazloženju, između ostalog, stoji da je “s obzirom na broj podnesenih zahtjeva i kapacitete nadležnih tijela, u tijeku opsežan proces legalizacije koji će trajati izvjesno vrijeme te da veći dio objekata za koji su izdana privremena rješenja kojima se omogućava obavljanje ugostiteljske djelatnosti odnosno pružanje ugostiteljskih usluga još uvijek nije ozakonjen”.

Prema prikupljenim podacima, izdano je oko 15.900 privremenih rješenja. Ukoliko se rok važenja tih rješenja ne bi produljio, ona bi prestala važiti, što bi dovelo do poremećaja u gospodarstvu zbog smanjenja smještajnih kapaciteta u turizmu, a time i do smanjenja prihoda za državni proračun i gubitka radnih mjesta u ugostiteljskim objektima za koje su ishođena takva rješenja, stoji u obrazloženju prijedloga.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac istaknula je da se sukladno upozorenju Europske komisije izmjenama tog zakona omogućuje pružanje usluge posluživanja jela, pića i napitaka, odnosno doručka, i to pod istim uvjetima i za iznajmljivače u domaćinstvima i na OPG-ovima.

Predložene izmjene trebale bi stupiti na snagu 1. siječnja 2022. godine.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.