2 min. čitanja

Poziv za prijavu na napredni tečaj podvodne arheologije 2023.

Poziv za prijavu na napredni tečaj podvodne arheologije 2023.
Foto: Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju Zadar (ICUA Zadar), centar II. kategorije pod pokroviteljstvom UNESCO-a, organizira dvotjedni tečaj napredne podvodne arheologije koji će se održati u zadarskoj regiji od 2. do 2. listopada 13. godine.

Tečaj će se sastojati od teorijskih i praktičnih (hands on) uputa iz područja podvodne arheologije odnosno tehnika podvodnog arheološkog iskopavanja te dokumentiranja podvodnih nalazišta i nalaza. Tečaj je namijenjen arheolozima koji imaju ronilačko iskustvo i iskustvo praktične podvodne arheologije. Osmišljen je kako bi sudionicima pružio napredne vještine i obuku iz znanja o podvodnoj arheologiji u planiranju projekata.

Tečaj je organiziran uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Praktičnu organizaciju koordinira ICUA Zadar i druga gostujuća predavanja i suradnici. Teorijska nastava održat će se u jutarnjim ili večernjim satima, dok će se praktična nastava i iskapanja odvijati oko podneva u okolici Zadra. Nakon uspješno završenih vježbi, praktični dio vezan uz istraživanje podvodnog arheološkog nalazišta odvijat će se na položaju Barbir u Sukošanu. ICUA Zadar već nekoliko godina provodi podvodna arheološka istraživanja u rimskoj luci u Sukošanu. Tijekom tih istraživanja pronađeni su ostaci lukobrana, pristaništa i senzacionalno otkriće drvene brodske konstrukcije.

Očekivani profil sudionika: arheolozi (uključujući istraživače ili studente upisane na diplomske studije) s ronilačkim iskustvom koji se namjeravaju kvalificirati kao članovi podvodnih arheoloških timova i sudjelovati u istraživanjima podvodne arheologije.

Polaznici moraju dobro poznavati engleski jezik, jer će engleski biti službeni jezik tečaja.

Planirane aktivnosti uključivat će dvotjedni tečaj o podvodnoj arheologiji. Teorijski dio tečaja održat će se u prostorijama ICUA Zadar, dok će se praktična nastava odvijati u rimskoj luci Barbir u Sukošanu. Prijevoz do terenskog rada organizirat će ICUA Zadar.

Predavanja će se izvoditi na temelju kurikuluma ICUA Zadar za podvodnu arheologiju. U sklopu obuke na licu mjesta, svi sudionici sudjelovat će u arheološkom iskapanju antičkog brodoloma kao članovi tima, te će steći praktično iskustvo u radu s različitim vrstama tehnologije podvodnog nadzora. Na kraju tečaja polaznici koji uspješno završe sve vježbe i pokažu se vrijednim članovima arheološkog tima dobit će službenu ICUA Zadar potvrdu o uspješno završenom tečaju.

Teorijska predavanja podvodne arheologije provode se u jutarnjim satima. ICUA Zadar zadržava pravo promjene rasporeda u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Sve pojedinosti u vezi prijave možete pronaći OVDJE.

Očekuje se da će po završetku tečaja polaznici steći potrebne vještine za samostalan rad na bilo kojem od zadataka obuhvaćenih programom.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.