2 min. čitanja

PONOVNO U HRVATSKOJ – Ćelavi ibis ovaj put svratio do Paklenice

PONOVNO U HRVATSKOJ – Ćelavi ibis ovaj put svratio do Paklenice
Foto: Pixabay/Ilustracija

Iznimno rijetka i strogo zaštićena ptica, koja je u Hrvatskoj izumrla prije više od 200 godina, ponovno je viđena na teritoriju Hrvatske, ali ovaj put nešto južnije od prijašnje lokacije.

Ova rijetka ptica, kojih je na cijelom svijetu zabilježeno svega nekoliko stotina jedinki, jučer je na neko vrijeme svratila do Nacionalnog parka Paklenica. Tamo je uočena zahvaljujući aplikaciji kojom se prati njezina migracija.

– Ćelavi ibis Nova, koji se proslavio ovih dana odmorom na Grobniku, napustio je riječko zaleđe te je krenuo prema jugoistoku, iako bi trebao ići na jugozapad, prema talijanskom zimskom ptičjem odmaralištu Orbetello. Nakon očitanja u Bakarskom zaljevu, zabilježen je kod Donje Klade podno Velebita. Želimo mu sreću da nađe pravi put – stoji u Facebook objavi Udruge Biom.

U večernjim satima avanturistički ćelavi ibis došao je do Obrovca, tamo je odspavao i nastavio dalje put juga, izvijestili su iz Biom-a.

Foto: Screenshot/Animal Tracker

Prošli tjedan ibis je sletio na Grobničko polje gdje je i fotografiran. Inače, ova rijetka ptica neobičnog izgleda do 18. stoljeća nastanjivala je i područje Hrvatske. Gnijezdila se pored Pule, a onda je zbog gubitka staništa i lova izumrla u Hrvatskoj i u Europi.

Ptica koju su obožavali i drevni Egipćani, danas se svela na svega 200-njak jedinki koje žive na području Sjeverne Afrike te na Bliskom istoku. Iako joj Hrvatska baš i nije na ruti, ćelavi ibis posljednjih godina rado sleti na hrvatsko tlo. Nažalost, nekad i na svoju štetu.

Posebna blamaža za Hrvatsku dogodila se 2019. godine, kada je iznad Vranskog jezera ubijeno nekoliko jedinki ćelavog ibisa dok su prelijetali Hrvatsku.

Stoga, ukoliko uočite ovu neobičnu pticu, divite joj se iz daljine i pustite je da svojim tempom odredi kada će krenuti dalje na put.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO: Izuzetno rijetka i ugrožena ptica Sjeverni ćelavi ibis skrenula s rute i sletjela kod Rijeke
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.