2 min. čitanja

VIDEO: Izuzetno rijetka i ugrožena ptica Sjeverni ćelavi ibis skrenula s rute i sletjela kod Rijeke

VIDEO: Izuzetno rijetka i ugrožena ptica Sjeverni ćelavi ibis skrenula s rute i sletjela kod Rijeke
Foto: Waldrappteam / Animal tracker / Screenshot

RIJEKA – Na grobničko polje u petak je sletjela toliko rijetka ptica, da je odmah pobudila interes medija i znanstvene javnosti. Na polje je sletila ptica selica Sjeverni ćelavi ibis koja boravi u polupustinjskim ili stjenovitim predjelima, često blizu vodotoka. Ugrožena je vrsta, a može se naći u Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku. Ime joj je Nova.

Ptica je duga 70-80 cm. Kad se izlegne, ćelavi ibis ima perje na glavi. No kad poraste, to mu perje otpadne i glava mu ostane gola, po čemu je i dobio ime ćelavi ibis. Ostatak tijela prekriven mu je crnim perjem koje na suncu ima bakreno-zelen i ljubičast sjaj. Ćelavi ibis ima crveni kljun i crvenu kožu na cijelom tijelu, izuzev samog vrha glave. Na stražnjoj strani vrata ima dugačko perje, piše na stranicama Ptice.info.

Hrani se insektima, gušterima, nekad i manjim sisavcima.

Oduševljen je bio i ronioc iz Bakra Dorijan Curać koji se zatekao na ovom mjestu, pa nam je poslao i snimke.

– Jučer sam sasvim slučajno u popodnevnim satima ugledao čudnu pticu na telefonskom stupu pomislio sam čaplja . Rano ujutro ispred moje kuće došla je nekolicina fotografa , netko ih pozvao nisam upoznat , te sam im prišao čim sam ugledao ponovno istu ” pticu” ali to nije bila obična “ptica” već navedena vrlo rijetka vrsta ptice Ćelavi ibis. Uzeo sam si truda i preispitao se na internetu te me uveselilo da je ova rijetka jedinka došla u moj zavičaj. Tad sam se vratio i snimio sa cca 2 metra te pustio da mirno “ćopka” kukce. Prijavak sam napravio i na aplikaciji Animal tracker – kaže Dorijan.

Foto: Dorijan Curić

Na Facebook stranici organizacije Waldrappteam, koja se bavi zaštitom ove ptice spominju da je Nova odletjela na jadransku obalu i preko mora u Hrvatsku, odakle se očekuje da će dalje letjeti na jug. Spominju također da je ptica skrenula sa svoje uobičajene rute, te bi trebala shvatiti da griješi. Nažalost, podsjećaju i da su 2019. godine već imali sličnu situaciju, gdje je jato zaštićenih ptica koje je stiglo nad nebo Hrvatske, ilegalno ubijeno. Zato mole sve one koji vide ovu pticu da podijele ovu vijest kako bi se mnogi ljudi mogli informirati.

Ova je vrsta još u 18. stoljeću izumrla u Hrvatskoj i posljednje su ptice gnijezdile na području Pule. Ista ju je sudbina zadesila u čitavoj Europi, a gubitak staništa i lov smatraju se glavnim razlozima za njen nestanak, piše Udruga Biom. Ibisa nalazimo u mnogim povijesnim izvorima, pa se između ostalog, na egipatskim hijeroglifima prikazuje kao “akh” – simbol ljudske duše. Već je 1504. godine proglašen jednom od prvih zaštićenih vrsta ptica u Austriji, što ga nažalost nije spasilo od izumiranja.

Početkom 21. stoljeća svjetska populacija ćelavog ibisa svela se na svega 200-250 jedinki, koje su opstale na području sjeverne Afrike i Bliskog istoka. Kolonije ćelavih ibisa su nekad živjele po srednjoj i južnoj Europi, Siriji i Alžiru, a preživjele su samo one u Turskoj i Maroku. Jedna obitelj je izgubljena u Siriji zbog rata 2015. godine.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.