4 min. čitanja

POLICIJA ZAPOČELA ISTRAGU Nakon otkrića Morskog HR o ekocidu na plaži ispred hotela Olympia u Vodicama!

POLICIJA ZAPOČELA ISTRAGU Nakon otkrića Morskog HR o ekocidu na plaži ispred hotela Olympia u Vodicama!
Foto: Morski HR

VODICE - Morski HR je podnio kaznenu prijavu koju će proslijediti Državnom odvjetništvu, a policija je započela istragu nakon što smo istražiteljima predočili naše spoznaje i dokaze o kaznenim djelima protiv okoliša i namjernog kršenja Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Sve je uslijedilo nakon što je izostala reakcija komunalnog redarstva u Vodicama, kao i inspektora Lučke kapetanije Šibenik na nasipanje mora nepripadajućim i zabranjenim materijalom ispred hotela Olympia, čime je nepovratno uništen podmorski okoliš i obala u Vodicama.

- Nastavno na Vašu prijavu kaznenog djelo protiv okoliša, kao i  prijavu namjernog kršenje Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama u Vodicama na  plaži ispred hotela Olympia, obavještavamo Vas da su policijski službenici Policijske uprave šibensko-kninske, odmah po dobivenim saznanjima o navedenom događaju započeli s provođenjem izvida u cilju utvrđivanja svih relevantnih činjenica.

Od strane Policijske uprave šibensko-kninske proslijeđeni su dopisi komunalnom redarstvu Grada Vodice i Lučkoj kapetanije, u kojima je zatraženo postupanje iz njihove nadležnosti. 

Po završetku provođenja izvida, o svim utvrđenim činjenicama pravovremeno ćemo Vas izvijestiti - dobili smo službeni odgovor iz Ministarstva unutarnjih poslova, čiji će inspektori pronaći odgovorne osobe za kaznena djela, a nakon čega ćemo inzistirati na odgovornosti onih koji su propustili službeno izići na teren i reagirati po prijavi i počinjenju.

0:00
/0:32

Ping-pong između komunalnih redara i Lučke kapetanije

Podsjetimo, dva dana nakon što smo objavili članak o nadrealnom razgovoru kojeg smo vodili s direktorom vodičkog hotela Olympia Darkom Bastićem, bageri su hrpu jalovine, dakle zemlje pomiješane sa stijenama, jednostavno gurnuli u more, kad je napravljen strahovit ekocid, zbog čega nitko nije pozvan na odgovornost. Naprotiv!

Voditelj Odsjeka vodičkog komunalnog redarstva Blagodar Španja potvrdio nam je da je o svemu napravljen zapisnik, da su njegovi redari bili na terenu i vidjeli "poravnat teren", pa dalje nisu više djelovali. Dakle, zaključili su da je hrpa zemlje uklonjena, a gdje je ona - to više nije njihova briga.

Španja nam je i danas u razgovoru potvrdio isto:

- Mi smo postupili po prijavi, iako nismo ni smjeli postupiti temeljem zakona, jer nismo još educirani za to. I to smo rekli i Ministarstvu. Izdali smo nalog da se to ukloni. Dalje od toga nije na nama. Mi smo utvrdili da su te hrpe nestale. A jesu li one sad u moru, to je isključivo na inspektorima lučke kapetanije koji to moraju utvrditi. Bacanje odgovornosti od ljudi s visokom stručnom spremom na naše komunalne redare je pranje ruku od njihove odgovornosti - kaže nam u razgovoru.

"Nastavno na Vaš upit obavještavamo Vas kako ovom slučaju nije postupala Lučka kapetanija Šibenik, već komunalni redar koji je dao nalog o uklanjanju nakon čega je, prema informacijama s kojima raspolažemo, materijal uklonjen", odgovorili su nam pak iz Ministarstva mora, koji zastupaju šibensku lučku kapetaniju, inače ustanovu koja puca po šavovima zbog sve većeg broja zaposlenika koji daju otkaze i ne žele više raditi pod tolikim pritiskom odgovornosti i obaveza.

Nakon toga Ministarstvu smo još jednom predočili dokaze kako hrpe zemlje u Vodicama jesu uklonjene, ali tako što su gurnute u more. Upozorili smo ih da smo zbog svega podnijeli kaznenu prijavu protiv odgovorne osobe ili više njih, te smo zatražili odgovornost i osoba koje su dužne u ovoj situaciji postupati. Potom je uslijedio drugi odgovor:

"Obavještavamo Vas kako je temeljem zaprimljene prijave pokrenut inspekciji nadzor koji je u tijeku te ćemo Vas po završetku biti u mogućnosti obavijestiti o rezultatima provedenog nadzora", kazali su iz Ministarstva mora.

Direktor hotela više ne odgovara na naše pozive

Pokušali smo ponovno doći do komentara direktora hotela Olympia Darka Bastića, koji je, podsjetit ćemo još jednom, imao silnu želju završiti u vijestima, prijetio sudskom tužbom zbog objave teksta i videa gdje bageri istovaraju zabranjeni materijal na pomorsko dobro ispred hotela kojim upravlja.

Podsjetimo, Darko nam je između ostalog u tom razgovoru rekao:

- Ne naređuje se telefonskim putem, već dopisom. Rekao mi je komunalni redar upravo telefonom da ga zivkaju iz Morski HR i "daj molim te, to dolje riješi". Materijal je dolje iskrcan na 2-3 mjesta i naravno da će on biti maknut, jer to uopće nije materijal koji je namijenjen plaži, niti je poravnat, niti je u moru, ali smo ga dostavili greškom na plažu, misleći da je za plažu. Ali vam ponavljam, nitko mi nije nikakve rokove dao, nitko mi nije dao 24 ili 48 sati i to što vam je rekao komunalni redar, to nije istina - zaključio je direktor hotela Olympia u Vodicama, a cijeli razgovor možete pročitati OVDJE.

Nedugo nakon našeg razgovora, snimljeni su bageri kako istovjetan materijal s hrpa ispred vodičkog hotela jednostavno guraju u more, koje smo priložili za dokazni postupak u kaznenoj prijavi.

0:00
/0:42

Direktor nam nije nam odgovarao na pozive, a do zaključenja ovog teksta, nije nikad odgovorio ni na pisani upit kojeg smo mu 24. svibnja uputili putem elektroničke pošte.

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.