3 min. čitanja

Direktor hotela u Vodicama zemljom zatrpao pomorsko dobro - Nakon intervencije Morskog: "Ima jedan dan da ukloni ove hrpe!"

Direktor hotela u Vodicama zemljom zatrpao pomorsko dobro - Nakon intervencije Morskog: "Ima jedan dan da ukloni ove hrpe!"
Foto: Čitatelj

Sve su lijepo pripremili na hrpe, spremne da se da se miks zemlje i kamenja raširi po plaži i devastira pomorsko dobro - a onda smo intervenirali i sve je zaustavljeno!

Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama vrlo je jasan kada je riječ o nasipavanju mora i odlaganju materijala na morsku obalu i u more i ovo sa snimke i fotografija NIJE dozvoljeno na način kako se to ovdje radi!

0:00
/0:22

U članku 17., stavku 1. i 4. kaže:

- Nasipavanje mora ljudskom radnjom i odlaganje materijala na morsku obalu ili u more (od iskopa, rušenja objekata, otpadnog materijala i dr.) nije dopušteno.

- Za nasipavanje mora iz stavka 2. ovoga članka mora se koristiti neonečišćeni geološki materijal prikladan za svrhu nasipavanja.

Drugim riječima osim prirodnog šljunka ili pijeska ništa nije dopušteno "razvlačiti" po plažama kako bi se izvršila dohrana. Napominjemo duhrana, jer nasipavanje znači pomicanje obalne crte i pravno je zapravo tretirano kao građenje na pomorskom dobru.

Devastacija spriječena u korijenu

Dobro je da smo intervencijom čitatelja koji nas je obavijestio o ovom slučaju, te onda našom intervencijom prema vodičkom komunalnom redarstvu, štetu na plaži pred hotelom Olympia srezali u korijenu, tj. do ozbiljnije devastacije pomorskog dobra nije stiglo ni doći.

- Prijatelj mi je preporučija da pošaljem ovo. U Vodicama, plaza ispred hotela Olympia. Otkad je Jolly preuzeo odrađuje se minimum održavanja plaze, s time da je ovo gore nego da nisu dirali uopće - napisao nam je čitatelj,

Jasna je ekonomska logika direktora hotela koji je tijekom obrazovanja vjerojatno učio kako treba maksimalno uštedjeti, no to ne znači da se može devastirati pomorsko dobro suprotno važećim zakonskim propisima.

Stoga smo o ovim namjerama odmah obavijestili komunalno redarstvo u Vodicama koje je na teren odmah poslalo redara. On je napravio zapisnik i utvrdio kako je sve skupa apsolutno ilegalno i nedopustivo!

- Tamo se takav oblik materijala ne smije stavljati! Direktoru je naređeno da se to mora danas ili u toku sutrašnjeg dana posve ukloniti - rekao nam je vodički komunalni redar.

Dobra je vijest, kao što smo rekli, da zahvaljujući brzoj reakciji značajnija šteta nije ni nastala, a Vodičani i posjetitelji ovo se ljeto neće izležavati ni kupati u mulju.

J.T.

PROČITAJTE JOŠ:

Nakon našeg članka, uklonjena betonska terasa u Mošćeničkoj Dragi: “Nije prošla priča o stogodišnjem postojanju!”
MOŠĆENIČKA DRAGA - Diljem obale naziru se tragovi aktivnije primjene novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, a toga zasigurno ne bi bilo da nije građana koji uporno prijavljuju i medija koji o tome javno izvještavaju. Najnoviji, čini se, pozitivan slučaj, dolazi iz Mošćeničke Drage. Prije nešto manje od

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.