2 min. čitanja

POHLEPA ZA NOVCEM Je li tamanjenje hobotnica postalo unosan biznis?

POHLEPA ZA NOVCEM Je li tamanjenje hobotnica postalo unosan biznis?
Foto: Velimir Vrzić

Sjećam se vremena iz 1980-ih godina prošlog stoljeća kad mi je otac svjetioničar morao misliti što će s ribom koju probran svijet dubrovačkog kraja ne želi kupiti. Ugora, pauka ili pak hobotnicu nitko nije htio. Kad smo kod hobotnice, njena vrijednost za kilogram prije svega 10-15 godina nije prelazila 30 kuna. Prvi skok na 50 kuna bio je šok, a onda je potražnja postala velika, love se sve manji primjerci i jednostavno je više nema u tim količinama. Danas je i u Dubrovniku situacija, kudikamo drugačija. Daj što daš, cijeni se svaki plod mora, kao suho zlato, a tako je, čini se, od juga do sjevera naše obale.

Upravo je o ovoj temi prošle godine pisao naš kolumnist i ribar Petar Baranović. Hobotnicu su uništili amateri i dopunski ribari, napisao je u kolumni pod naslovom “Hobotnica, zamjena za zlatne poluge“.

Realnost ribarnice – Samo u jednoj vrši je 200 eura!

Na istom tragu je i naš suradnik i podmorski istraživač Velimir Vrzić, koji je podigao prašinu među ilegalnim ribolovcima kad je počeo oslobađati hobotnice iz nezakonito postavljenih vrši na dnu mora. Pritom je naišao na odobravanja onih koji shvaćaju da ukoliko sami ne učinimo nešto u samoodrživosti morskog svijeta, priroda će se pobrinuti da nam uzvrati na druge načine.

– Čovjek mora jesti. To je realnost. Međutim pohlepa za novcem nema granica. Tržište i potražnja diktiraju cijenu. Informacije radi, u video zapisu gdje oslobađam hobotnice iz vrše krivolovaca unutar luke nalazilo se u samo jednoj vrši cca 10-ak kg hobotnica što po ovome sa fotografije iznosi cca. 200€ samo u jednoj vrši.

Je li to puno ili malo (ako ih imate 30-40) u moru u jednom danu unutar zabranjenih zona izlova, procijenite sami. Na meni je da prikažem realno stanje na terenu i pustim na slobodu hobotnice na koje ja naletim – kaže Vrzić, i dalje ustrajan u svom naumu.

Je li vrijeme da ograničimo ili na neko vrijeme zabranimo izlov vrsta koje smo ozbiljno ugrozili, poput hobotnice?

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Znanstvenici traže zabranu pokretanja prve svjetske farme hobotnica – Evo i zašto
VIDEO Zaronio i oslobodio pet hobotnica iz ilegalne vrše u luci
PETAR BARANOVIĆ: Hobotnica, zamjena za zlatne poluge
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.
//