2 min. čitanja

Pogledajte kako danas izgleda Titov brod koji je već šest godina na dnu mora

Pogledajte kako danas izgleda Titov brod koji je već šest godina na dnu mora
Foto: Arsen Brajković / Facebook

PREMANTURA – Prije šest godina, u Premanturi, kod Kamenjaka u uvali Polje, potopljen je admiralski brod Vis u vlasništvu Puljanina Arsena Brajkovića.

Nekadašnji admiralski brod Vis iz doba Jugoslavenske ratne mornarice, na kojem je često plovio predsjednik bivše Jugoslavije Josip Broz Tito, nakon potapanja uz zapadnu obalu najjužnijeg dijela Istre, Kamenjaka, pretvoren je u jedinstvenu ronilačku atrakciju.

Foto: Arsen Brajković / Istra 24

Prvi namjerno potopljen brod

Vis, nazvan prema dalmatinskom otoku, prvi je namjerno potopljen brod u Hrvatskoj. Ispod mora leži uspravno, u najatraktivnijem položaju za ronjenje, a nalazi se južno od uvale Polje, blizu male uvale Plovanije, s pramcem okrenutim prema sjeveru, na udaljenosti oko 250 metara od obale i dubini od 32 metra. Na njegove gornje palube mogu se spustiti i ronioci početnici koji rone do dubine od 20 metara.

Putnički vojni brod, težak 662 tone, dug 57 i širok gotovo 9 metara, ponos Titove ratne flote, izgrađen je u pulskom Uljaniku 1956. godine.

Kako je Arsen Brajković ispričao za portal Istra24, jako je zadovoljan kako je brod zarastao i kako se u tom dijelu poboljšao biljni i životinjski svijet.

– Balans je postignut, ciklus je zaključen i zadovoljni smo koliko se morski svijet oko njega obogatio. To je lijepi dio priče. Onaj tužniji je da nisam uspio u naumu da krenem s organizacijom ronilačkih tura oko broda, kako sam to zamišljao na ovom području, no to neka danas ne bude tema, kazao je.

Foto: Arsen Brajković / Istra 24

Ipak, pojašnjava da se oko broda roni. Ronilačka je sezona počela prije mjesec dana i ronilački centri voze ture i do potopljenog Visa.

Snimatelj Ranko Frka snimio je tada fascinantnu snimku potapanja broda, koja je pogledana više od 430 tisuća puta.

Borka Petrović

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.