1 min. čitanja

Pogledajte jednogodišnju promjenu količine leda na Arktiku

Pogledajte jednogodišnju promjenu količine leda na Arktiku
Foto: Screenshot/Youtube

Znanstvenici uporno posljednjih 30 godina apeliraju na svjetske vlade da smanje emisije plinova koji su zaslužni za efekt staklenika, zbog kojeg se podiže globalna temperatura Zemlje, što dovodi do bržeg topljenja ledenjaka i polarnih kapa, gdje su koncentrirane najveće količine pitke vode na planetu. Unatoč upozorenjima, najveći zagađivači do danas su ostali gluhi na apele znanstvenika, a posljedice njihove “gluhoće” najviše će osjećati generacije koje tek dolaze.

Znanstvena zajednica već desetljećima prati stanje polarnog leda, koji se svake godine smanjuje nezamislivim razmjerima. Morski led na Arktiku smanjio se tijekom prošle godine na drugu najmanju razinu od početka satelitskog praćenja 1979. godine.

Znanstvenici su napravili animaciju koja prikazuje razmjer smanjenja ledene površine na Arktiku u praćenom periodu od 5. ožujka kada je ledeni pokrov bio na svom maksimumu, do 15. rujna kada je razina leda na Arktiku najmanja.

Žuta linija predstavlja prosječni minimalni opseg leda u periodu od 1981. do 2010. godine.

Znanstvena zajednica razvila je alat pomoću kojeg mogu tjednima unaprijed predvidjeti promjene na arktičkim ledenim površinama. Novi alat temelji se na umjetnoj inteligenciji, a promjene na ledu mogu se  predvidjeti s 95-postotnom točnošću i do nekoliko mjeseci unaprijed.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.