2 min. čitanja

Pođite u digitalnu šetnju Pomorskim i povijesnim muzejem Hrvatskog primorja u Rijeci

Pođite u digitalnu šetnju Pomorskim i povijesnim muzejem Hrvatskog primorja u Rijeci
Foto: PPMHP / Screenshot

RIJEKA – Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, 18. svibnja Međunarodni dan muzeja, obilježio je predstavljanjem novog Digitalnog fundusa. Za ovogodišnju temu, u skladu s izazovima vremena u kojem živimo, odabrana je “Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje”.

Kako je istaknula ravnateljica Nikolina Radić Štivić, digitalni fundus Muzeja mrežno je mjesto koje bogatu građu koja se čuva u Muzeju čini još dostupnijom javnosti. Korištenjem suvremene tehnologije i medija te inovativnom interpretacijom digitalizirane muzejske građe i dokumentacije Muzej nastoji doprijeti do što većeg broja korisnika i zaljubljenika u muzejske teme i sadržaje. Trenutno se kreće s digitalnim predstavljanjem dijela fundusa, a cilj je, stalnim obogaćivanjem novim sadržajima, predstaviti svo bogatstvo građe Muzeja, rekla je ravnateljica.

Čestitke Muzeju i svim njegovim djelatnicima na ovom velikom iskoraku i promociji vrijedne muzejske građe kroz digitalni svijet, uputio je Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, ali i poručio građanima da iskoriste svaku priliku i za osobni dolazak u prostore Guvernerove palače.

– Muzej je pokazao da ide ukorak s vremenom i da je dostupan bez obzira na ograničenja. Neka Digitalni fundus bude poticaj za stvarni dolazak u Muzej otvoren za posjetitelje koji u njegovu stalnom postavu mogu uživati u bogatstvu građe koja se u Muzeju čuva. Predstavljanje Digitalnog fundusa dokaz je kvalitetna rada u Muzeju čija je kruna projekt vrijedan više 100 milijuna kuna koji će obuhvatiti obnovu Muzeja i zgrade u kojem je smješten, a bit će financiran sredstvima europskih fondova – istaknuo je župan Zlatko Komadina.

Kako su u svojim izlaganjima istaknuli članovi Tima za digitalizaciju i izradu Digitalnog fundusa Muzeja Luka Strašek, Tamara Mataija i Andrea Zubović, muzejski su predmeti predstavljeni fotografijama visoke rezolucije te jednostavnom i preglednom dokumentacijom.

Zapise o predmetima moguće je dijeliti na društvenim mrežama, a po potrebi šireg istraživanja i korištenja građe jednostavno je i lako kontaktirati s djelatnicima te dobiti detaljni uvid u muzejsku građu. Predmete je moguće, uz klasičnu tražilicu, pretraživati i po njihovim karakteristikama poput vrste, materijala, tehnike, pripadnosti zbirci ili autorstvu. Digitalni fundus postaje kanal za upoznavanje svijeta i ljudi oko nas, istraživanje i edukaciju djece, mladih i odraslih.

Ovim programom Muzej će prevladati promjenjiva ograničenja koja nameće epidemija bolesti COVID-19, te udaljenost između muzeja i njegovih korisnika, kako na lokalnoj, tako i na globalnoj razini.

Na digitalnu šetnju Muzejom može se preko poveznice, OVDJE.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.