2 min. čitanja

Početkom 2022. kreću radovi na produljenju i produbljenju važnog plovnog puta između otoka Vira u kopna

Početkom 2022. kreću radovi na produljenju i produbljenju važnog plovnog puta između otoka Vira u kopna
Foto: Boris Kačan

PRIVLAKA/VIR – Gotovo sedam mjeseci od potpisivanja Ugovora o proširenju i produbljenju Privlačkoga gaza, radovi na tom plovnom putu trebali bi uskoro i početi te trajati oko dvije godine. Odabran je i izvođač radova, koji je ponudio cijenu od oko 16 i pol milijuna kuna.

Privlački gaz je plitki pomorski prolaz između Privlačkog zatona i Ninskog zaljeva smješten između obala kopna i otoka Vira. Na ovom atraktivnom plovnom putu ruta će se skratiti za 11 nautičkih milja za sva plovila koja plove od Privlačkog zatona prema Povljanskom kanalu te dalje prema Ljubačkom zaljevu i Ljubačkim vratima.

Sporazum o realizaciji radova proširenja i produbljenja Privlačkog gaza potpisan je u Zadru prije tri godine, a Plovput je postupak javne nabave raspisao godinu kasnije no zbog pandemije koronavirusa ubrzo ga i poništio. No, prije sedam mjeseci potpisan je i konkretan ugovor, pa je Plovput mogao u ponovnu javnu nabavu. Sada je poznat i izvođač, rekao je za Radio Zadar direktor splitske tvrtke Mate Perišić.

– Pomgrad je dobio natječaj za 16.480.000 kuna. Bile su dvije ponude. Suglasili su se gospoda iz Ministarstva financija sa svojim obvezama. Mi smo pripravni. U siječnju ili veljači će početi s radovima. Skratit će se put od Privlake do otvorenog mora za nekih 18 milja.

U kanalu od tri metra dubine i dvanaest metara širine radovi bi trebali trajati tri godine, ali će preko ljeta biti obustavljeni.

– Jedino čega se bojimo da bude kasnije nanesen mulj od samog strujanja mora, pa bi onda trebale raditi grtalice – kaže Perišić.

U vlasništvu Plovputa su i hrvatski svjetionici, na kojima je unatoč automatizaciji još uvijek oko trideset svjetioničara. Mnogi su uređeni i služe u turističke svrhe. Protekla sezona je bila izvrsna, kaže Perišić, kako na Puntamici tako i na Viru, gdje je istekao ugovor o najmu.

– Očekivali smo da će biti zakon o Plovputu dovršen ove godine, što bi značilo da bi svjetionik mogli dati pod koncesiju. Sad je to samo na ugovor o zakupu. Našli smo se u jednom vremenskom tjesnacu, ali ćemo taj ugovor vjerojatno produžiti – ispričao je direktor Plovputa.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

PRIVLAČKI GAZ Potpisani ugovori za produljenje i produbljenje važnog plovnog puta i sanaciju glavnog mula u Privlaci
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.