4 min. čitanja

PRIVLAČKI GAZ Potpisani ugovori za produljenje i produbljenje važnog plovnog puta i sanaciju glavnog mula u Privlaci

PRIVLAČKI GAZ Potpisani ugovori za produljenje i produbljenje važnog plovnog puta i sanaciju glavnog mula u Privlaci

PRIVLAKA – U Privlaci su danas  potpisana dva vrijedna ugovora, Aneks Sporazuma kojim će se urediti međusobni odnosi za realizaciju projekta proširenja i produbljenja Privlačkog gaza i  Ugovor  o zajedničkom financiranju projekta sanacije glavnog mula u luci Privlaka. Uz državnog tajnika u Ministarstvu  mora, prometa i infrastrukture Josipa Bilavera i župana Božidara Longina, događaju su nazočili čelnici jedinica lokalnih samouprava potpisnika sporazuma Nina, Privlake, Vrsi i Vira, direktor Plovputa Mate Perišić i ravnatelj ŽLU Davor Škibola.

Načelnik Općine Privlaka Gašpar Begonja  podsjetio je da je  2018. godine zaključen Sporazum o realizaciji radova proširenja i produbljenja,  da je krajem 2019. godine Plovput raspisao postupak javne nabave, ali je zbog okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa, koje su u međuvremenu nastupile, postupak javne nabave poništen.

Foto: ZDŽ

U skladu sa zakonskim ovlaštenjima, Plovput će ponoviti natječaj u ovoj godini, s predviđenim rokom izvođenja radova od dvije godine. Kao preduvjet pokretanja novoga postupka javne nabave je Aneks Sporazuma kojim će se detaljnije urediti međusobni odnosi Ministarstva, Plovputa te Zadarske županije i gravitirajućih općina vezanih  uz koordinaciju aktivnosti, financiranje i realizaciju izvođenja radova na ovom projektu.

– Cijeli projekt je vrijedan gotovo 22 milijuna kuna,  a najvažniji cilj koji će se postići produbljenjem i proširenjem Privlačkog kanala je skraćenje plovidbe za 11 nautičkih milja i povećanje sigurnosti plovidbe što će zasigurno utjecati na obogaćivanje turističke ponude Zadarske županije, bilo da se radi o nautičkom turizmu ili putovanjima manjih turističkih brodova.  Povezat će se Zadarski i Velebitski kanal što nam je također cilj uz sigurnost plovidbe – rekao je Gašpar Begonja i zahvalio Ministarstvu  mora, prometa i infrastrukture za sve projekte koji su se odvijali na prostoru Privlake, posebno državnom tajniku Bilaveru, te Zadarskoj županiji i županu Božidaru Longinu koji su omogućili da se na ovom prostoru u zadnjih 4 godine ostvare brojni projekti.

Potpisnici Sporazuma su se obvezali  sudjelovati u financiranju radova na Projektu u sljedećim postotcima:   Plovput 39,32 %  ,   MMPI 42,51 %, Zadarska županija 11,37 %, Grad Nin 1,70 % ,Općina Privlaka 1,70 %, Općina Vir 1,70 %  i Općina Vrsi 1,70 %.

Foto: ZDŽ

Zadarska županija sudjeluje s 2,5 milijuna kuna, rekao je župan Božidar Longin i istaknuo:

– Mogu s ponosom reči, od Draga do Kolana, naša Županijska lučka uprava u ovom mandatu je uložila preko 250 milijuna kuna. Nema općine, mjesta ni sela gdje se nije nešto napravilo u lučkoj infrastrukturi. Ako tome pribrojimo sredstva ministarstva i ostale izvore financiranja iz EU fondova dođemo do pola milijarde kuna. To je rekordan iznos do sada.

Longin je dodao kako  vjeruje da ništa više neće omesti provedbu ovih dvaju projekata te da će njihovim ostvarenjem narasti i kvaliteta života ovdašnjih građana, ali i biti stvorena dodatna vrijednost u ukupnoj turističkoj ponudi naše destinacije.

– Ja znam koliko znači proširenje Privlačkog gaza za stanovnike ovog kraja, znam da ćemo s ovim velikim projektom smanjiti put za 11 nautičkih milja, da će se povećati sigurnost plovnog puta, da će dodatna korist biti  što će se iskopani kameni materijal moći iskoristiti na gradilištima luka i lučica na području Općina Vir i Privlaka, a iskopani pijesak  za dohranu plaža, prvenstveno na području Općina Vir i Privlaka, a alternativno na području grada Nina i općine Vrsi – rekao je državni tajnik Josip Bilaver dodajući kako je za  drugi projekt koji se danas potpisuje,   uređenje centralnog mula u Privlaci, ministarstvo pomoglo sa 1,2 milijun kuna.

Foto: ZDŽ

– To je jedan u nizu  projekata koje mi radimo ne samo na području ove županije nego na području svih naših priobalnih i otočnih mjesta i gradova, uređuje se i sufinancira cijeli niz plaža, riva, pomorskog dobra, luka i lučica. Možemo biti sretni i zadovoljni sa pripremljenim projektima, jer bez toga ni ministarstvo ne bi moglo biti u mogućnosti financirati takve projekte – dodao je još Bilaver.

Ugovor o zajedničkom financiranju projekta sanacije glavnog mula u luci Privlaka, između Županijske lučke uprave Zadar i Općine Privlaka potpisali su  Davor Škibola, ravnatelj Županijske lučke uprave i  Gašpar Begonja, načelnik Općine Privlaka. Procijenjena vrijednost projekta je 2.894.070,70 bez PDV-a. Projekt sufinancira i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture  kroz program sufinanciranja izgradnje, sanacije i rekonstrukcije objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja. Predviđeni rok za izvođenje radova je 7 mjeseci.

Foto: ZDŽ

Zadarska županija oduvijek je  bila sjecište važnih prometnih pravaca o čemu govore trenutna i planirana ulaganja kroz projekte Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. U prilog važnosti realizacije svih navedenih projekta govori i činjenica da je Ministarstvo usmjereno na daljnja ulaganja u projekte prometne infrastrukture Zadarske županije nacionalnim sredstvima i sredstvima EU fondova. Tako su  trenutno u provedbi  projekti poput Izgradnje trajektne luke Tkon, Rekonstrukcija Liburnske obale, kao i mnogi drugi projekti u području cestovne infrastrukture. Također, u pripremi su i projekti za daljnje ulaganja u razvoj i modernizaciju lučke infrastrukture namijenjene povezivanju otoka u Zadarskoj županiji, poput luke Sali na Dugom otoku, luke Vrgada na otoku Vrgada, te u trajektnoj luci Biograd.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VAŽNI PROJEKTI ZA ZADAR I ŽUPANIJU Novi autobusi za javni gradski prijevoz u Zadru i produbljenje Privlačkog gaza
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.