1 min. čitanja

Plovput u Kvarneru postavio četvrtu meteorološko-oceanografsku plutaču

Plovput u Kvarneru postavio četvrtu meteorološko-oceanografsku plutaču
Foto: Plovput

Splitstka tvrtka za održavanje sigurnosti plovnih putova Plovput, u utorak je postavila četvrtu oceanografsko-meteorološku plutaču na lokaciji Kvarner.

– Ovo je nastavak projekta kojeg provodi Državni hidro-meteorološki zavod, a svrha istog je uspostava sustava automatskih meteoroloških postaja – poručili su iz Plovputa.

Podsjetimo, DHMZ uz pomoć Plovputa planira postaviti 5 meteorološko-oceanografskih plutača koje će omogućiti monitoring Jadrana u realnom vremenu te će značajno poboljšati usluge u zadacima pomorske meteorološke službe.

Plutače su samostalni objekti na moru koji na sebi nose sustave za mjerenja meteoroloških parametra, površinskih i dubinskih oceanografskih parametara, te pomorsku navigaciju, električno napajanje i telekomunikacije. Na plutačama su instalirani dualni meteorološki senzori, valomjeri površinskih valova mora te strujomjeri koji sondiraju morske struje do dubina 150 m. Mreža mjerenja mora DHMZ-a trenutno je najmoderniji sustav mjerenja meteorološko-oceanografskih prilika na cijelom Jadranu.

Podatke mjerenja odašiljat će u realnom vremenu svim brodovima s AIS radio sustavima u određenom radijusu. Svjetlosna signalizacija i pasivni radarski reflektor na plutačama ujedno će značajno pridonijeti sigurnosti na moru.

Plutače su dio projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u Hrvatskoj – METMONIC, čiji je cilj uspostavljanje suvremenog i kvalitetnog sustava automatskih prizemnih meteoroloških postaja, oceanografskih plutača i daljinskih sustava mjerenja atmosfere na ukupno 450 postaja čime bi meteorološkim mjerenjima trebalo biti pokriveno 100% površine Hrvatske.

Projekt je vrijedan 344 milijuna kuna, od čega se 85% sredstava financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok ostatak pokriva Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO/VIDEO Plovput kod Molunta postavio treću od pet meteo-oceanografskih plutača
Kod Palagruže postavljena druga od pet meteorološko-oceanografskih plutača
Kod Visa postavljena prva meteorološko-oceanografska plutača
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.