1 min. čitanja

Kod Palagruže postavljena druga od pet meteorološko-oceanografskih plutača

Kod Palagruže postavljena druga od pet meteorološko-oceanografskih plutača
Foto: Plovput

Plovput je prošlog tjedna završio postavljanje druge od pet meteorološko-oceanografskih plutača na lokaciji Palagruža. Plutača Palagruža usidrena je na dubinu od 190 m, metodom sidrenja dvodijelnim betonskim blokovima ukupne težine 30 tona.

Sidrenje je izvršeno koristeći jedinstvenu tehnologiju kontroliranog polaganja sidrenih blokova, razvijenu u Plovputu za potrebe ovog, ali i svih budućih projekata.

Foto: Plovput
Foto: Plovput

Projekt postavljanja plutača strateški je projekt Republike Hrvatske u području meteorologije, kojeg provodi Državni hidro-meteorološki zavod, a svrha istog je uspostava suvremenog i kvalitetnog sustava automatskih prizemnih meteoroloških postaja, oceanografskih plutača i daljinskih sustava mjerenja atmosfere, kako bi se osigurao sljediv, reprezentativan, visokokvalitetan, pouzdan i pravovremen podatak o stanju atmosfere i mora na čitavom području Republike Hrvatske (www.meteo.hr).

Foto: Plovput

Sve navedeno predstavlja povijesni trenutak za meteorologiju i oceanografiju Republike Hrvatske te je nedvojben doprinos podizanju razine sigurnosti plovidbe na teritorijalnom moru RH.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.