2 min. čitanja

FOTO/VIDEO Plovput kod Molunta postavio treću od pet meteo-oceanografskih plutača

FOTO/VIDEO Plovput kod Molunta postavio treću od pet meteo-oceanografskih plutača
Foto: Plovput

MOLUNAT – Ustanova za održavanje plovnih putova Plovput iz Splita je u četvrtak uspješno postavila i treću od pet meteorološko-oceanografskih plutača. Plutača naziva „Molunat“ postavljena je na južnom dijelu Jadrana, oko 4.5 NM od obale istoimenog naselja u Općini Konavle.

Sidreni blokovi ukupne mase 30 tona postavljeni su u pjeskoviti mulj na dubinu od 154 m.

Tehnologija kontroliranog polaganja sidrenih blokova razvijena je od strane inženjera Plovputa, posebno za ovaj projekt, čime je omogućeno precizno određivanje pozicije kod polaganja dvodijelnih sidrenih blokova. Navedeno rezultira iznimnom preciznošću, pa su blokovi za sidrenje plutače Molunat postavljeni s preciznošću od 3 m, što je iznimno velika točnost ukoliko se uzme površina od oko 2500 km2, kojom je opisano područje do granice unutarnjih morskih voda Republike Hrvatske na tom području.

Foto: Plovput

Plovput je posebno ponosan na izvršene radove i razvijenu tehnologiju, obzirom da u Hrvatskoj ne postoji izvođač koji je u mogućnosti izvršiti precizno polaganje blokova na ovako velikim dubinama, a i na području cijele jugoistočne Europe samo je nekoliko izvođača koje su to u mogućnosti.

Foto: Plovput
Foto: Plovput
Foto: Plovput

Važno je ponoviti i da je projekt, osim što doprinosi podizanju razine sigurnosti plovidbe, ujedno strateški projekt Republike Hrvatske u području meteorologije, kojeg provodi Državni hidro-meteorološki zavod, a svrha istog je uspostava suvremenog i kvalitetnog sustava automatskih prizemnih meteoroloških postaja, oceanografskih plutača i daljinskih sustava mjerenja atmosfere, kako bi se osigurao sljediv, reprezentativan, visokokvalitetan, pouzdan i pravovremen podatak o stanju atmosfere i mora na čitavom području Republike Hrvatske, poručuju iz Plovputa.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Kod Palagruže postavljena druga od pet meteorološko-oceanografskih plutača
Direktor Plovputa ekskluzivno za Morski HR: “Dok svjetionici propadaju, država nam veže ruke i ne da ekonomski upravljati”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.