2 min. čitanja

Plenković: "Od svih kriza s kojima se suočavamo, klimatske promjene najveći su izazov za čovječanstvo"

Plenković: "Od svih kriza s kojima se suočavamo, klimatske promjene najveći su izazov za čovječanstvo"
Foto: Vlada RH, Burj Khalifa u bojama hrvatske zastave

Sudjelujući na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama, koja se ove godine održavala u Dubaiju, Plenković je poručio da su od svih kriza s kojima smo suočeni, klimatske promjene najveći izazov za čovječanstvo.

Stoga, naglasio je, snažnija međunarodna suradnja nema alternativu poručivši kako se Hrvatska na UN-ovoj konferenciji zalaže za ubrzanje zelene tranzicije i smanjenje emisija ugljikovog dioksida.

Foto: Vlada RH

Ovo je 28. konferencija Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP 28). Konferencija UN-a održava se svake godine kako bi se utvrdile ambicije i odgovornosti za djelovanje u području klime te utvrdile i procijenile klimatske mjere. Domaćin ovogodišnje konferencije su Ujedinjeni Arapski Emirati, koji predsjedaju COP-om 28.

- Ključ ove konferencije je napraviti globalni pregled stanja, u smislu dosadašnjih ispunjenih ciljeva i aktivnosti, kada je riječ o naporima cijele svjetske zajednice za mjere kojima bi se spriječilo daljnje globalno zatopljenje - kazao je Plenković.

Potrebno je ubrzati tranziciju, dodao je, s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije i ubrzati investicije u energetsku učinkovitost.

Foto: Vada RH

Istaknuo je kako treba dovesti do toga da svaka investicija u obnovljive izvore energije osigurava daljnji gospodarski rast, a da smanjeno korištenje fosilnih goriva smanjuje i globalne emisije zbog kojih i dolazi do globalnoga zatopljenja i stvaranja najveće krize s kojom je čovječanstvo suočeno.

Hrvatska je na 12. mjestu po ispunjenju globalnih UN-ovih ciljeva održivosti

U raspravi je izdvojio primjer turističkog sektora koji je za Hrvatsku osobito važan, jer je 18. svjetska turistička destinacija u pogledu dolazaka, s 20 milijuna turista godišnje i preko 105 milijuna noćenja.

Pojasnio je da se u Hrvatskoj nastojalo povezati to što je 12. po ispunjenju globalnih UN-ovih ciljeva održivosti s novim Zakonom o turizmu, investicijama, odgovornošću lokalne zajednice i cjelovitim, sustavnim i strukturiranim naporom koji omogućuje rast hrvatskog gospodarstva, a s druge strane očuvanje okoliša.

Upitan što Hrvatska može napraviti kako bi pridonijela smanjivanju emisija i ispunjavanju ciljeva klimatske konferencije, premijer je rekao kako treba nastaviti s politikom ulaganja u obnovljive izvore energije.

U tom je kontekstu naveo da je Hrvatska peta na razini Europske unije kada je riječ o proizvodnji struje iz obnovljivih izvora energije, a osma kada je riječ o ukupnoj potrošnji obnovljivih izvora energije.

Govoreći o značaju konferencije Plenković je istaknuo činjenicu da, osim Opće skupštine Ujedinjenih naroda, ne postoji ni jedan drugi globalni događaj uz nju na kojem se okupljaju svi svjetski lideri.

Osvrnuo se i na dogovor o osnivanju fonda koji bi pomogao u saniranju posljedica klimatskih promjena.

Upitan hoće li i za neke od hrvatskih županija, koje koriste sredstva iz Europskog fonda za pravednu tranziciju, poput Sisačko-moslavačke ili Istarske, biti prostora za korištenje sredstava iz tog novog fonda, premijer je ustvrdio kako će se nastojati iskoristiti svi mogući izvori koji su na raspolaganju, bilo da su nacionalni, europski ili globalni.

Najviši neboder na svijetu Burj Khalifa u petak je bio obasjan bojama hrvatske zastave.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.