3 min. čitanja

Pink Advent, dio kampanje "Uzmi ih u ruke na vrijeme" - Donacije moguće u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Slavonskom Brodu

Pink Advent, dio kampanje "Uzmi ih u ruke na vrijeme" - Donacije moguće u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Slavonskom Brodu
Foto: Press

Udruga Nismo same kao dio kampanje „Uzmi ih u ruke na vrijeme“
pokrenula je 17. humanitarnu akciju kojoj je cilj prikupiti sredstva za nastavak inicijative „Nisi sama - ideš s nama“, odnosno besplatan taksi prijevoz na kemoterapiju i zračenje za onkološke pacijentice.

Tim je povodom u srijedu u Rijeci održan i događaj Pink Advent, a nakon istog takvog u Splitu i Zagrebu, slijedi i u Slavonskom Brodu. Podršku humanitarnoj akciji iskazali su Sandra Krpan, zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke, Vesna Čavar, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Primorsko - goranske županije te Ira Pavlović Ružić, specijalistica onkologije i predsjednica Lige protiv raka PGŽ-a.

Foto: Press

Najveći broj korisnica usluge besplatnog taksi prijevoza su žene oboljele od raka dojke, najčešćeg sijela raka u žena u Hrvatskoj. Iako se mjesec borbe protiv raka dojke tradicionalno obilježava u listopadu, žene od te zloćudne bolesti obolijevaju svakoga dana te im je potrebna kontinuirana podrška. Također, kampanja je usmjerena na rano otkrivanje raka dojke jer ga je moguće prevenirati u 17 % svih smrti od raka dojke kod žena u dobi od 40 do 49 godina te oko 30 % smrti u žena starijih od 50 godina.

Rak dojke najčešći je rak u žena u Hrvatskoj od kojeg obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka. Međutim, ako se otkrije na vrijeme, liječi i redovito prati, rani rak dojke može biti izlječiv. Iz tog razloga iznimno je bitan probir na rak dojke, odnosno preventivni pregledi kao što su ultrazvuk i mamografija. Upravo rana dijagnostika i rano otkrivanje raka dojke daju nabolje izglede za izlječenje.

- Iako se smrtnost od raka dojke smanjuje već osmu godinu za redom, još se uvijek gotovo 40 % žena ne odaziva na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, ovisno o županiji. Zato ženama želimo poslati jasnu poruku da je probirom moguće otkriti rak dojke još u ranoj fazi i tako spriječiti njegovo širenje u okolno tkivo. Osim toga, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene kojima savjetujem da redovito obavljaju samopregled. Ove metode mogu doprinijeti da manji broj žena izgubi bitku s rakom dojke te da se poboljša kvaliteta života bolesnica s rakom dojke - ističe Ivana Kalogjera, predsjednica udruge Nismo same.

Mnogi simptomi raka dojke nisu vidljivi bez profesionalnog pregleda, ali neki se simptomi mogu uočiti rano samo proaktivnim vođenjem brige o zdravlju dojki. Preporuka je da sve žene starije od 20 godina redovito jednom mjesečno naprave samopregled kako bi mogle otkriti eventualne promjene ili čvoriće u dojkama. U slučaju bilo kakvih promjena, potrebno je odmah se obratiti svome liječniku.

- Zbog redovitog samopregleda danas sam tu. Sama sam napipala kvržicu na dojci i odmah reagirala. Bolest je utjecala na moj život, no podrška obitelji i zajednice pomogla mi je da pronađem snagu koju nisam niti znala da imam. Uz to, u periodu privremene nesposobnosti za radom besplatan prijevoz na kemoterapije koju nam osigurava udruga Nismo same mojoj obitelji i meni bila je više nego dobrodošla - objašnjava Goranka Perc, dopredsjednica udruge Nismo same koja je i sama preboljela rak dojke.

- Pink Advent nije samo humanitarna akcija, već izraz zajedništva i ljubavi prema ženama koje prolaze kroz teške trenutke. Nastavak inicijative 'Nisi sama - ideš s nama' omogućuje konkretnu i svakodnevnu pomoć ženama oboljelim od raka. Zahvaljujemo svima koji se pridruže ovoj akciji i tako pošalju poruku podrške - zaključuje Kalogjera.

Humanitarna akcija kojom se može donirati udruzi Nismo same i kupiti proizvode traje od 27. studenog 2023. do 31. siječnja 2024. Prigodni proizvodi mogu se pronaći u sjedištu udruge u Zagrebu i na web-stranici udruge te na informativno-donatorskom štandu u Rijeci, Splitu i Slavonskom Brodu. Sav prihod od prodaje bit će namijenjen nastavku programa besplatnog taksi prijevoza ženama oboljelim od raka na kemoterapije.

Inicijatori kampanje, Novartis i udruga Nismo same, pozivaju sve da u razdoblju darivanja i svoj Advent oboje u roza te se pridruže humanitarnoj akciji. Najvažnije
informacije o važnosti samopregleda dojki i brige o zdravlju dojki mogu se pronaći na mrežnoj stranici kampanje „Uzmi ih u ruke na vrijeme“.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.