2 min. čitanja

Pilot projekt - Specijalna bolnica za ortopediju iz Rovinja dobivat će toplinsku energiju iz mora

Pilot projekt - Specijalna bolnica za ortopediju iz Rovinja dobivat će toplinsku energiju iz mora
Foto: Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" Rovinj

Novi sustav temelji se na korištenju dizalica topline, takozvanom voda-voda modelu koji kao primarni energent koristi morsku vodu i u potpunosti će pokrivati i potrebe za potrošnom toplom vodom u dvije bolničke zgrade neto površine više od 6.500 kvadratnih metara, izvijestili su iz te zdravstvene ustanove

U Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" iz Rovinja realizirat će se jedan od prvih domaćih pilot projekata dobivanja toplinske energije iz mora s ciljem postizanja veće energetske učinkovitosti.

Novi sustav temelji se na korištenju dizalica topline, takozvanom voda-voda modelu koji kao primarni energent koristi morsku vodu i u potpunosti će pokrivati i potrebe za potrošnom toplom vodom u dvije bolničke zgrade neto površine više od 6.500 kvadratnih metara, izvijestili su iz te zdravstvene ustanove.

Radi se o projektu proizvodnje ogrjevne energije iz mora naziva Sea for Heritage Energy Transition (SeaHeat), vrijednosti gotovo milijun eura, a realizira se u suradnji sa partnerima među kojima su, uz Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, u konzorciju Istarska Regionalna Energetska Agencija d.o.o. - IRENA, zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje i Rudarsko-geološko-naftni fakultet te partner Apenhet AS iz Kraljevine Norveške.

Osnovni cilj projekta je promovirati energetsku obnovu zaštićenih zgrada korištenjem dizalica topline koje nemaju vidljivu vanjsku jedinicu te ni na koji način ne narušavaju vizualni identitet zgrade, a istovremeno osiguravaju visoku energetsku učinkovitost.

Dizalice topline će u potpunosti pokrivati i potrebe za potrošnom toplom vodom. Predviđa se ugradnja četiri inverterske dizalice topline 25 do 100 kW nominalnog toplinskog učinka svaka.

Jedan od važnih ciljeva projekta je i da kao ogledni primjer potakne i druge tvrtke i institucije na korištenje mora kao inovativnog izvora toplinsko-rashladne energije, edukacija i svojevrsni transfer znanja kroz partnersku suradnju više dionika.

Projekt je uspješno kandidiran za financiranje putem fondova za što je osigurano 85 posto bespovratnih sredstava od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške putem financijskog mehanizma EGP-a za razdoblje 2014-2021. godine u okviru programa "Energija i klimatske promjene".

Projektna dokumentacija izrađena je 2018. i 2019. te su ishođene sve potrebne suglasnosti, uključujući i nadležnog Konzervatorskog odjela.

Ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" Rovinj Marinko Rade i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, potpisali su nedavno ugovor za projekt Sea for Heritage Energy Transition u vrijednosti od 955.208 eura, prenosi Istra24.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.