4 min. čitanja

PETI DAN POTRAGE ZA NESTALIM RIBOLOVCEM Uključio se Hvaranin s privatnim zrakoplovom

PETI DAN POTRAGE ZA NESTALIM RIBOLOVCEM Uključio se Hvaranin s privatnim zrakoplovom
Foto: Boris Kačan / Dalmacija danas

CAVTAT - Potraga za nestalim ribolovcem, Damirom Ilićem ušla je u peti dan. Ilić je nestao je u nedjelju, 11. prosinca, tijekom ribolova, na području Konavoskih stijena.

Potraga za nestalim ribolovcem, Damirom Ilićem ušla je u peti dan. Ilić je nestao je u nedjelju, 11. prosinca, tijekom ribolova, na području Konavoskih stijena.

Osim policijskih službenika, u potragu su uključeni djelatnici HGSS-a, Lučke kapetanije  i ronioci.

Kako doznaje Dalmacija Danas, tijekom srijede i četvrtka u potrazi je bio uključen i privatni zrakoplov koji je angažiran od strane HGSS-a Orebić. Zrakoplov je u vlasništvu obitelji Bodlović s otoka Hvara koja se bavi infrastrukturom helidroma s ciljem održavanja otočkih i priobalnih helidroma.

Mladi pilot obitelji Bodlović, Matija školovao se za pilota helikoptera i aviona. Leti od 2016. godine, a ima oko 150 sati naleta na zrakoplovu i 70-ak sati naleta na helikopteru. Zrakoplov kojim je sudjelovao u potrazi, Matiji koristi kao nastavno sredstvo.

Đani i Matija Ivan Bodlović tijekom prošlog utorka bili su Korčuli na zbog suradnje HGSS stanice Orebić i tvrtke Clarion LCC na projektu prostora za vanaerodromsko slijetanje koji bi trebao uz dogradnje i adaptacije postati pravi helidrom. Tada su ih HGSS stanice Orebić upitali mladog pilota Matiju Ivana Bodlovića za pomoć oko potrage za nestalim ribarom.

Detalji potrage

Međutim, kako se zrakoplov u vlasništvu obitelji Bodlović u tom trenutku nalazio na aerodrom na otoku Hvaru, koji je zemljano-travnati, zbog vremenskih neprilika bilo ne upitno hoće li moći poletjeti. Mladog pitota kontaktirao je potom i pročelnik HGSS-a stanice Orebić Darko Prižmić, koji ga je upitao o karakteristikama zrakoplova, doznaje Dalmacija danas.

Odigralo se sve to tijekom utorka, kada je na telefonski broj pilota Bodlovića uslijedio poziv voditelj potrage iz PU dubrovačko neretvanske i tada je dogovoreno da će mladi pilot, ukoliko uvjeti na aerodromu Hvar dozvole, poletjeti tijekom srijede ujutro.

Jedini problem s kojim se mladi pilot suočio tijekom pripreme za let je nedostupnost bračkog aerodroma

Jedini problem s kojim se mladi pilot suočio tijekom pripreme za let je nedostupnost bračkog aerodroma na kojem je trebalo nadopuniti gorivo. Doznajemo da ih je kontaktirao telefonom i e-mailom, ali bezuspješno. U dogovoru sa šefom potrage iz PU dubrovačko-neretvanske, da će već u srijedu ujutro u 6 sati biti spreman za let i čekati na poziv aerodroma Brač, no ponovno bezuspješno.

Upućeni su u Zračnu luku Split, zbog čega je izgubljeno sat vremena više nego što bi bilo da je gorivo nadopunjeno na Braču.

- Avion je tada poletio prema Dubrovniku. Na tom putu pretražio je južnu (vanjsku) obalu Mljeta - kazuje nam pilot.

Važno je istaknuti da se po konvenciji za more i zrak - ICAO Annex 12, zrakoplovu koji je u potrazi naplaćuju samo nužni troškovi, tipa gorivo, a operacije se ne naplaćuju. Kontrole leta odobravaju letenje ispod propisanih minimuma na odgovornost pilota.

Foto: Dalmacija danas

Humanitarni let

- Tako je i bilo u ovom slučaju, s tim da je ZL Split naplatila tehničko slijetanje, a Dubrovnik se u potpunosti ponašao kao prema konvenciji - doznaje Dalmacija Danas od pilota.

Za vrijeme potrage vladala je djelomično niska naoblaka, ali Matija se držao uvijek propisanih sigurnosnih minimuma, a u tome mu je pomogla kontrola leta iz Dubrovnika.

Zajedno s mladim pilotom u potrazi su sudjelovali djelatnici PU dubrovačko-neretvanske kao osmatrači i napravili su prvu pretragu dok su to vremenski uvjeti dopuštali. Kada se više nije moglo pretraživati, sletjeli su ponovno u zračnu luku Dubrovnik.

Potraga se nastavila i u četvrtak sve dok su vremenski uvjeti dopuštali. Let se odvijao na 20 do 30 metara visine od obale Mljeta.

Radilo se o humanitarnom letu od strane mladog pilota Matije Ivana Bodlovića i njegove obitelji, a naknadno su obaviješteni da će sukladno Zakonu o civilnoj zaštiti Lokalna samouprava platiti gorivo.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Treći dan potrage za nestalim konavoskim ribolovcem
Tri dana već traje potraga za nestalim ribolovcem Damirom Ilićem iz Konavala. U potragu su, osim policijskih službenika, uključeni i djelatnici HGSS-a i vatrogasci, točnije tri vatrogasna plovila s osam članova posade.Pretražuje se kopneni dio obale od Konavala do Župe dubrovačke te područje konavos…
U potragu za nestalim ribolovcem uključili se ronioci Interventne policije
Policijska uprava dubrovačko-neretvanska i danas nastavlja intenzivnu potragu za Damirom Ilićem, čiji je nestanak prijavljen u nedjelju, 11. prosinca 2022. g. U potragu su, osim policijskih službenika, uključeni i djelatnici HGSS-a i vatrogasci. Oko 11 sati, u potragu su uključena i tri v…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.