3 min. čitanja

Treći dan potrage za nestalim konavoskim ribolovcem

Treći dan potrage za nestalim konavoskim ribolovcem
Foto: Županijska vatrogasna zajednica DNŽ

Tri dana već traje potraga za nestalim ribolovcem Damirom Ilićem iz Konavala. U potragu su, osim policijskih službenika, uključeni i djelatnici HGSS-a i vatrogasci, točnije tri vatrogasna plovila s osam članova posade.Pretražuje se kopneni dio obale od Konavala do Župe dubrovačke te područje konavoskog i dubrovačkog akvatorija. U potragu su uključena policijska plovila i dronovi, a pretražuju se i uvale okolnih otoka.

Tijekom posljednjih nekoliko tjedana vatrogasci s juga Hrvatske imali su pune ruke posla i više teških intervencija o kojima, posebno se osvrnuvši na aktualnu potragu za nestalim konavoskim ribolovcem Damirom Ilićem koji je nestao u nedjelju, županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović za Dubrovački vjesnik kaže:

- U potragu za nestalim ribolovcem aktivno je uključeno osam vatrogasaca na tri vatrogasna plovila: brodovima iz Dubrovačkog primorja i grada Dubrovnika te s Mljeta. Oplovili su cijeli akvatorij Elafita, Stona i Mljeta. Potraga je, zasad, bez rezultata, ali se koordinirano nastavlja i danas uz kišu, slabu vidljivost i jednako grube vremenske uvjete na moru. Kako bi potraga bila što učinkovitija, plovila su u stalnom kontaktu - kaže Simović.

Na podsjećanje da je u relativno kratkom razdoblju riječ o četvrtoj vrlo teškoj i stresnoj intervenciji dubrovačkih vatrogasaca, ističe:

- Nažalost, točno je: bile su to intervencije u Slanom gdje smo vozilo, nakon sudara, morali rezati da bi izvadili ozlijeđene, u Stonu je vozilo sletjelo s kolnika i udarilo u zid, ali je teško ozlijeđena osoba srećom preživjela) te vrlo teška, noćna intervencija na Ivanici. U potonjoj akciji smo vrlo brzo uspjeli teško ozlijeđene mladiće izvući iz vozila i prebaciti u bolnicu. Četvrta teška intervencija na kraju ovog zahtjevnog perioda je aktualna potraga na moru - ističe Simović koji na upit je li sudionicima navedenih spasilačkih akcija na kraju pružena i adekvatna psihološka pomoć, pojašnjava:

- Vatrogasci su po prirodi smireni ljudi jer to moraju biti, ali vremenom se mnogo toga u njima ”akumulira”: stres je sve veći i s tim se treba nositi. Posebno stresna akcija bila je ona na Ivanici jer je tada, zapravo, bila riječ o djeci. Inače, Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) je nakon što smo ovog ljeta tijekom požara kod Orašca i Gornjih sela izgubili kolegu Gorana Komlenca, osigurala potrebnu psihološku pomoć te su stručnjaci HVZ došli u Dubrovnik. Iako su kolege vatrogasci, po prirodi, ponosni čak preponosni i stoga često ne žele nikakvu pomoć, smatram da je s njima ipak dobro ali i potrebno razgovarati jer poseban trag ostavlja spašavanje mladih života - kaže Simović.

Navodi kako, nakon navedene četiri intervencije, psihološku pomoć nije zatražio nitko od hrabrih sudionika iz redova pripadnika profesionalne JVP Dubrovački vatrogasci, JVP Mljet, JVP Dubrovačko primorje, DVD Župa dubrovačka i DVD Ston, te podsjeća kako je u akciji na Ivanici sudjelovao i Grad Dubrovnik. No, svi oni zaslužuju sve moguće pohvale za iskazani trud i samoprijegor, što su osobine koje se bez iznimke vežu uz sve sudionike navedenih akcija.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

U potragu za nestalim ribolovcem uključili se ronioci Interventne policije
Policijska uprava dubrovačko-neretvanska i danas nastavlja intenzivnu potragu za Damirom Ilićem, čiji je nestanak prijavljen u nedjelju, 11. prosinca 2022. g. U potragu su, osim policijskih službenika, uključeni i djelatnici HGSS-a i vatrogasci. Oko 11 sati, u potragu su uključena i tri v…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.