2 min. čitanja

PETAR BARANOVIĆ: Vrime je za dignuti glavu…

PETAR BARANOVIĆ: Vrime je za dignuti glavu…
Foto: Pixabay

Znam da sam u prošloj kolumni najavio seriju analitičkih tekstova o stvarnom stanju u sektoru, ali kako obično biva, život ti nametne druge prioritete…

Petar Baranović

Stalna poskupljenja nafte, naravno , bezobrazno neutemeljena, nastala kao produkt jednog bolesnog globalnog sustava koji nam je nametnut kao okvir života, zatalasala su ribarske krugove i osjetio se ponovo onaj isti miris ponosa i karaktera, miris odgovornosti prema sebi,  ali i pravim istinama u životu! Zamirisalo je na neka vremena kad smo bili solidarni i uspravni,  jasni i sebi, ali i drugima… Zamirisalo je dovoljno da se ponovo aktualizirala ideja da se organiziramo, naravno sami i neovisni, daleko od dekorativnih institucija koje nam je nametnula politika, podmuklo i promišljeno, kako bi se pretvorila doista u kontroliranu stoku sitnog zuba, planski i perfidno.

Ideja se probudila i zaigrala, ali pravi je zamah dobila sad, kad se pokazala sva trulost tržišta,  koje nas je u trenutcima kad se Bog smiruje ribaru, išamaralo do kraja!

Ne štiti se hrvatska riba, nego talijanski ribari

Najprije su nam oborili cijene do besmisla, gotovo svim vrstama ribe, a onda kad je učinilo malo bolje vrime koje je dalo i obilnije ulove, zaustavilo se otkup i privezalo nas uz rivu! Zašto?! Službeno obrazloženje je da smo “zatrpali” tržište, a pravi je razlog da je naš obilniji ulov zapravo počeo spuštati cijenu na tržištu Italije, koje naravno ima respekt prema interesu talijanskih kolega ribara! Da bi se zaštitilo njih, zatvorilo se vrata nama, čak im u situaciji kad smo predavali ribu po bezobrazno niskim cijenama!

Ribari prodaju brodove

Dišperacija i tuga, osjećaj bespomoćnosti, natjerao je ljude da u jednom danu stave više oglasa za prodaju brodova no što su stavili ukupno u zadnju godinu! Došlo je tad do one kritične točke, kad se ponovo pretvaramo u ljude koji dižu glavu… Dosta je gospodo! Dosta je truleži u sektoru i nesposobnih u institucijama! Vrime je kad ponovo dižemo glavu i nećemo više  sebi dopustiti da nas vozite kao beba zvečku!Stoga se okupljamo u organizaciju u kojoj smo svoji gospodari i koja će nas istinski zastupati! Jer, vrime nam je da dignemo glavu…!!! Morat ćete gospodo, ponovo poštivati hrvatskog ribara, dosta je bilo!Petar Baranović

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.