3 min. čitanja

Baranović o tajnom sastanku u Umagu: “Ne može se pred Slovencima skidati gaće, jer je to opasno!”

Baranović o tajnom sastanku u Umagu: “Ne može se pred Slovencima skidati gaće, jer je to opasno!”
Foto: MUP / Facebook

Tajni sastanak dvoje hrvatskih ministara s odabranim ribarima iz Istre, na kojem se raspravljalo o ukidanju ilegalnih kazni hrvatskim ribarima, od strane slovenske policije, gdje bi zauzvrat Slovencima dozvolili ribolov sve do Umaga, komentirao je naš kolumnist i dobar poznavatelj za pitanja ribarstva te međunarodno pravo mora, Petar Baranović.

Ovo što su napravili neki dan u Umagu je vrlo opasna igra. U međunarodnim sporovima su presedani i dokazana povijesna prava vrlo opasni elementi. Hrvatska strana i službena hrvatska politika dužna je voditi računa o nepovredivosti granica i teritorijalnom suverenitetu RH. Dok god se ne utvrde sporni dijelovi granice na moru između Slovenije i Hrvatske, takvi zakulisni sastanci nisu dobra praksa.

Hrvatska mora ustrajati i inzistirati na definiranju granice, sukladno Međunarodnoj konvenciji o pravu mora iz 1982. godine.

Sve ovo samo može ići u prilog Sloveniji. Sva njihova viđenja stvari i svi njihovi javno iskazani interesi, mogu se temeljiti samo na političkim igrama i na eventualno dogovorenim presedanima. Hrvatsku poziciju štiti međunarodno pravo mora i hrvatski interesi, a oni su puno širi od ribarstva.

Potajno se sastaju s hrvatskim ribarima jer su nestručni, jer ne vidim drugog načina prokomentirati činjenicu da se takve stvari idu dogovarati, u okolnostima u kojima su dogovarane i komentirane.

Slovenija je svoje ambicije postavila na način da pod svaku cijenu dođe do kontakta s međunarodnim vodama Jadrana, jer ona spada u zemlje s tzv. nepovoljnim pomorskim položajem. Prema Međunarodnoj konvenciji o pravu mora i međunarodnom pravu, Slovenija za razliku od Italije i Hrvatske nema kontakta s međunarodnim vodama, nego samo svoj komadić mora. To znači da dionici u raspodjeli prirodnih bogatstava, živih i neživih, u području svojih gospodarskih pojaseva, koji su konačno i proglašeni i svojih epikontinentalnih pojaseva su Republika Italija i Republika Hrvatska. I to je ono što žulja Slovence. Iz tih razloga rade nešto što je politički, i ljudski bezobrazno, odnosno pišu kazne ribarima koji ribare u svojim vodama. Oni vrše zapravo agresiju nad građanima Hrvatske. Ovo se rješava za Bruxelleskim stolom. Ne može EU zatvarati oči nad ovim i prati ruke što jedna članica maltretira drugu članicu. I ne može se praviti da ne postoji neriješeno međugranično pitanje.

Ove globe nemaju nikakvog pravnog temelja, jer ako netko od tih ribara odluči otići u Trst na kavu, može se dogoditi da bude uhićen u Sloveniji i odveden u pritvor. To ne govori u prilog prijateljstvu dviju država.

To svakako neće riješiti nekakvi tajni sastanci s odabranim akterima u nekakvoj istarskoj taverni.

Stvaranje presedana u određivanju granice sa Slovenijom otvara nam vrlo opasnu situaciju s Bosnom i Hercegovinom, jer su pravne okolnosti gotovo identične. Ako bi pristali odrediti granicu sa Slovenijom bez da ona ima uporište u Međunarodnom pravu mora, stvorili bi presedan, vezan uz određivanje granice na moru bivših republika bivše Jugoslavije i otvorili put bosanskoj politici, da nam na području Neuma počnu raditi probleme i da onda, ne bez osnova, definira nekakve pretenzije prema Jadranskom moru, koje ih ne pripadaju – odnosno da traže prolaz ka otvorenom moru.

Ne može se pred Slovencima skidati gaće, jer je to opasno! Tu nema riječi o dobrosusjedskim odnosima i najvišoj razini dobrosusjedske tolerancije. U ozbiljnim državama i ozbiljnim politikama se o suverenitetu ne raspravlja!

Ako postoji obostrana volja da se napravi sporazum i isključivo na temu ribarske suradnje, onda to treba napraviti transparentno i s vrlo jasno supotpisanom definicijom da takav sporazum o ribarstvu neće biti upotrijebljen kao argument u budućem konačnom definiranju međusobne granice na moru.

Petar Baranović

PROČITAJTE JOŠ:

DOZNAJEMO: Vučković i Radman tajno dogovarali ribolov za slovenske ribare, sve do Umaga!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.