2 min. čitanja

PETAR BARANOVIĆ: “Talijane se kažnjava kao i naše ribare, samo jedna je stvar nepravedna”

PETAR BARANOVIĆ: “Talijane se kažnjava kao i naše ribare, samo jedna je stvar nepravedna”
Foto: Screenshot / Ilustracija

Slučajevi talijanskih ribara koji nelegalno prelaze granicu, a neke od njih se i ulovi u prekršaju ilegalnog izlova ribe, izazivaju bijes među hrvatskim građanima, posebno ribarskom populacijom. Puno je ljutnje, ali i nejasnoća oko kazni koje su predviđene za takve slučajeve. Na ovu temu više je ispričao kolumnist našeg portala i stručnjak za pitanja ribarstva, Petar Baranović.

Petar Baranović

Bitno je pojasniti da se talijanski ribari uhvaćeni u ilegalnom ribolovu, kažnjavaju jednako kao i njihovi hrvatski kolege, naglašava Petar Baranović.

– Propozicije za kažnjavanje su određene prema Zakonu o morskom ribarstvu, a to je uvjetovano diskrecijskom procjenom suca i ovisi o tome je li se delikt ponavljao ili je prekršaj napravljen prvi put.

Postoji i obeštećenje za načinjenu štetu ribljem fondu, ovisno o količini i vrsti organizama koji su ulovljeni u nezakonitom ribarenju.

Vrlo je čudno da je u posljednjem slučaju talijanskog broda Ninetta bilo samo 6 kg ribe. Ili su ulov bacili u more dok je policija dolazila prema njima ili su dovoljno uspješno sakrili ulov. Postoji i minimalna varijanta da su tek počeli raditi. To bi značilo da su ribariti počeli tek prije 15-ak minuta – kaže Baranović.

Ilegalan prelazak granice plaćaju svi

– Talijani poznaju naše propise iz jednostavnog razloga jer su napravljeni po špranci koja se primjenjuje u Europskoj Uniji, pa su vrlo slični njihovim.

Naši su zakoni pisani prvenstveno za naše ribare i visine kazni su propisane za posao kojeg rade hrvatski ribari. Kako za istu vrstu ribe talijanski kolege dobivaju 2-3 puta veću cijenu, jasno je da je njima kazne daleko lakše platiti.

Iznos kazni propisuje zemlja članica, a model i način kažnjavanja su uniformni i dio su pravnog standarda EU. Italija ima drugačiji pogled na iznos kažnjavanja upravo zbog visokih prihoda njihovih ribara

A što se tiče činjenice da mi kažnjavamo jednako hrvatske i talijanske ribare, zapravio je posljedica članstva EU i poštoivanja pravne jednakosti i nepostojanja diskriminacije. Prije ulaska u EU imali jesmo daleko više mogućnosti kažnjavanja talijanskih ribara, bilo je moguće plijeniti opremu i brodove i to se do unatrag desetak godina i radilo.

Ali treba znati i ovo; u Zakonu od 2005. je sankcija oduzimanja alata i plovila bila moguća i prema našim ribarima ukoliko određenu vrstu prekršaja ponove više puta. Već tada smo išli prema ujednačavanju zakona s EU i spriječavanju diskriminacije – kaže Baranović i upozorava na detalj u novom Zakonu koji, kako kaže, diskriminira upravo naše ribare.

– U novom Zakonu o morskom ribarstvu je predviđeno da se našem ribaru može oduzeti povlastica, što znači pravo na rad za to plovilo i posadu, dok to nismo u poziciji napraviti Talijanima. Time naša strana direktno krši načelo jednakopravnosti odnosno jednakog pravnog pristupa prema našim ribarima u odnosu na druge članice EU – zaključuje Baranović.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Kažnjeni Talijani za nelegalan ribolov i prelazak granice – Nakon 30-ak sati napuštaju Hrvatsku
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.