2 min. čitanja

PETAR BARANOVIĆ: “Sredstvima za ribare nabavljena je oprema za vojsku”

PETAR BARANOVIĆ: “Sredstvima za ribare nabavljena je oprema za vojsku”
Photo: Screenshot

Prošlo je gotovo deset dana od održavanja skupa, zvučnog imena Konferencija o ribarstvu! Nisam pisao kolumnu odmah, želeći dobiti na objektivnosti, koristeći vremenski odmak, kao provjereni filter subjektivnog. Moram biti korektan pa kazati da smo uredno pozvani, kao nova sektorska udruga ribara, te smo na skup otišli puni očekivanja, spremni na dijalog i s definitivno pozitivnim pristupom!

Photo: Petar Baranović

Fascinantan start u jutarnjem terminu, uz nazočnost gotovo pola Vlade, i uz nazočnost i samog Premijera, nekom izvana svjedočio bi o velikoj brizi za sektor i pozornosti spram ribara. Naravno, daljnji slijed u programu brzo nas je demantirao.

Sve su pratili momci iz MORH-a

Predstavljena je javno, novonabavljena oprema, eskadrila dronova, najavljenih navodno za ribarstvo, koju su pratili momci iz Ministarstva obrane, brzih gumenih glisera i još neke tehničkih novina, ali odmah je bilo svakom upućenom jasno da je zapravo sredstvima za ribare, nabavljena oprema za vojsku!

Nakon tog paradnog dijela, zaputili smo se u konferencijski centar nedaleko od Šibenika, očekujuči otvaranje dijaloga o problemima koji nas doslovno gaze, želeći kroz razgovor brifirati odgovorne, pa i samog ministra o načinu njihovog rješavanja!

Car je gol!

No, nakon kratkog vremena, shvatili smo da je skup zamišljen kao prezentacija “učinjenog”, i kao parada vlasti i njihove kamarile! Postavljanje pitanja ribarima nije bilo moguće, pa se većina razišla već nakon ručka, koji smo iskoristili uglavnom za međusobne konzultacije.

Ribari koji nemaju pravog veza za brodove, koji vezuju plovila jer nema posade za njih, koje udara bezumlje Uprave za ribarstvo jednako kao i previsoke cijene goriva i drugih troškova,  nisu dobili priliku da se očituju, već su ostali zabezeknuti razinom zatvorenosti elite za njihove muke!

Važno je pri tome primjetiti, da je i taj glamurozni uradak službe za odnose sa javnošću,  isfinanciran dobrim dijelom novcem iz fondova, koji bi trebalo trošiti  za jačanje sektora i potporu ribarima.

Kako god, ono što mi je sijevalo kroz glavu u ljutnji i razočaranosti, na kraju me sjetilo na Andersenovu bajku, kojoj je poruka toliko jasna, da smo je razumjeli i kao djeca! U nadi da će je shvatitI i naš ministar Tolusić, u maniri onog mladića iz bajke, koji je otvorivši  vrata carevih odaja uzviknuo, kažem i ja ministru; gospodine ministre, Car je gol, i to definitivno, kad su ribari u pitanju!

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO – ODZVONILO KRIVOLOVCIMA? Ovako će Hrvatska štititi ribolovni fond

VIDEO Ovo su snimke dronova MORH-a koji nadziru Jadran, Srbija ovakve ima već 11 godina

Petar Baranović

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.