3 min. čitanja

VIDEO Ovo su snimke dronova MORH-a koji nadziru Jadran, Srbija ovakve ima već 11 godina

VIDEO Ovo su snimke dronova MORH-a koji nadziru Jadran, Srbija ovakve ima već 11 godina
Photo: MORH / Screenshot

Novi besposadni sustav Orbiter 3 je novo sredstvo Hrvatske vojske u sustavu Domovinske sigurnosti, a korišten će biti za potrebe Ministarstva obrane RH i Ministarstva poljoprivrede RH.

Iz MORH-a napominju da će im letjelice poslužiti kod ranog otkrivanja požara, nadzora plovnih i cestovnih puteva, potpore u kriznim situacijama, potpore u nadzoru državne granice.

Dron Orbiter 3 težak je 30 kilograma. Dolet mu je 150 km, a lansira se s lansirnih rampi koje se vuku na auto prikolicama. U zraku može može biti 7 sati, a prilikom spuštanja izbacuje padobran. Raspon krila je 4,4 metra, dužina 1,9 metara, a visok je pola metra.Može krstariti brzinom od 130 kilometara na sat.

Zastarjela tehnologija

Bespilotna letjelica je prvi put predstavljena javnosti tijekom pariškog air showa 2005. godine. U potpunosti je proizvedena od karbonskog kompozita a pokreće je električni motor. Opremljena je optičkom i infracrvenom kamerom, podatkovnim linkom te navigacijskim sustavima (GPS i INS).

Photo: Konferencija o ribarstvu / Facebook

Zanimljivo je i da je vojska Srbije još prije 11 godina nabavila deset Orbitera, pa su u Izrael poslali skupinu vojnih operatera zbog obuke o upravljanju ovim bespilotnim letjelicama. Osim Srbije i Izraela, letjelice iz sustava Orbiter koriste Azerbajdžan, Finska, Irska, Meksiko, Peru, Poljska i Uganda.

Iako je Orbiter 3 čiji je prototip prvi put predstavljen 2011. godine, u nekim karakteristikama poboljšana verzija svoja dva prethodnika, (osim kamere je dodan i laserski ciljnik), iz MORH-a nisu javno objavili podatke o karakteristikama same kamere ove verzije. I proizvođač će vrlo uopćeno napisati da se radi o “kameri visoke rezolucije”. No ono što je bila visoka rezolucija nekad, nije i 2019. godine, pa nam ostaje vjerovati očima kad pogledamo snimke ovakvog drona.

Podsjetimo, sustav besposadnih zrakoplova trebao bi nadzirati ribolov u Jadranu. Ugovor vrijedan 4,88 milijuna eura s izraelskom tvrtkom Aeronautics potpisao je u svibnju 2018. godine ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Baranović: Hrvatska vojnu tehnologiju kupuje novcem EU fondova za ribarstvo

Da se radi o zastarjeloj opremi potvrdio nam je i profesionalni ribar i kolumnist našeg portala Petar Baranović, koji je, usput budi rečeno, dobro potkovan časnik protuzračne obrane.

– Mi ribari nemamo ništa protiv opremanja ribarskog inspektorata. U tom paketu opreme koji je napravljen pozdravljam obnovu motora u brodu Pičuljan ribarske inspekcije, neka makar oni budu sigurni. Jasna mi je nabava stetoskopskih kamera u kavezima za tune, ali nabava dronova, što god oni nama pokušavali prodati,  je nabava prilično zastarjele opreme i nema nikakvog smisla.

Najviše o ovome govori činjenica da su dronovi predani u ruke MORH-a. Kupilo ih se novcima EU fondova za ribarstvo, a najmanje će se koristiti za ribartsvo.

S druge strane na iskrcajnim mjestima koja su nam zakonski propisana, ne da nema nema vode ni struje, ne da su pristupmne ceste u raspadu, nego čak ni na svjetioniku koji je ucrtan na pomorske karte i peljare, ne radi žarulja! Eto odnosa prema ribarima koji je na granici bezobrazluka – ljut je Baranović.

U fotogaleriji pogledajte snimke izraelskih dronova koje je nabavilo Ministarstvo obrane i procijenite izgledaju li vam sofisticirano i razaznajete li detalje?

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO: Pogledajte kako će izgledati sustav nadzora Jadrana besplilotnim letjelicama

STIŽE JOŠ AVIONA IZ IZRAELA: 6 bespilotnih letjelica nadzirat će ribolov u Jadranu!

J.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.