2 min. čitanja

PETAR BARANOVIĆ: Simbolika ispruženog prsta

Doplovili  su prije neki dan, tko zna po koji put, u naše more. Sasvim slobodno i bez grča, na brodu takvih karakteristika,  kakvoga naši ribari u većini slučajeva mogu samo sanjati! Bez obzira što ih je u ovoj godini već dvaput ulovilo u našim vodama… Stigli su momci ribarskim brodom fascinantnih karakteristika, po pravorijeku našeg sudstva, valjda na kupanje! Jedini njihov ustanovljeni grijeh je taj što nisu prijavili boravak i da ne zaboravim, platili boravišne pristojbe.

Petar Baranović

Nakon što je naša pomorska policija doista profesionalno odradila svoj posao te ih privela u Zadar po treći put ove godine, dogodio se trenutak koji mi je dao motiva da ponovo pišem.

Na rivi su ih ,naravno, po prirodi posla dočekali reporteri i novinari, kamere televizije, s jasnom namjerom da odrade svoj posao i plasiraju vijesti hrvatskoj javnosti! I tad se dogodio ključni trenutak,  kad je Talijan bez imalo krzmanja, okrenut u objektive snimatelja i reportera pokazao srednji prst! Portale i novine zatrpali su naslovi u kojima se navodi kako ga je dignuo u zrak hrvatskim medijima… Potpuno krivo!

Dignuo je on srednji prst cijeloj naciji, svim našim građanima, starim i mladim, dignuo ga je i cjelokupnoj postavi s Markova trga, jedinoj koju u ovom slučaju ne žalim! Uputio ga je našim seljacima i ribarima, koji se dave u moru domaće političke nesposobnosti već desetljećima, studentima, radnicima i umirovljenicima! Dignuo ga je i obiteljima koje su izgubile najmilije u domovinskom ratu kada se krvarilo i ginuli za suverenitet ove zemlje!!

Taj suverenitet bio je san generacija, a zadatak moje kojoj pripadam, koja je ostavila najbolje godine u vojničkom čizmama!

Dignuo je talijan prst s punim pravom, jer smo to zaslužili nastavno na sve sramotne poteze rektalnih alpinista iz samog vrha hrvatske politike!  Što su sve odradili, trudeći se uvući u dupe najmoćnijih u Briselskoj vrhušci, nismo drugo ni zaslužili!

Začudo,  nakon prvog osjećaja ljutnje, osjetio sam prazninu i tugu.. .Ta tuga i osjećaj stida, drže me i danas dok ovo pišem, razmišljajući o komforu odlaska tog istog prst-majstora, nakon sramotnog pravosudnog epiloga, nakon presude po kojoj su dečki  ostavili za njih simboličnu novčanu kaznu i odrišili cime put Italije!

Nama kojima su stigle godine, koji smo najbolje godine dali za domovinu, kojima dobri prijatelji iz ratnih dana žive u sjećanjima, a dica nam odlaze u svijet za kruhom,ostaje da i dalje sanjamo suverenu i organiziranu državu. Tko zna, možda je i dočekamo?!

Petar Baranović

PROČITAJTE JOŠ: Talijanski lopovi upravo napuštaju Hrvatsku

* Stavovi izneseni u kolumnama, vašim vijestima i komentarima osobni su stavovi autora i ne izražavaju nužno stav redakcije portala Morski.hr *

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.