1 min. čitanja

PERSPEKTIVNA MALA BRODOGRADNJA Tehnomont porinuo ribaricu za škotskog naručitelja

PERSPEKTIVNA MALA BRODOGRADNJA Tehnomont porinuo ribaricu za škotskog naručitelja
Foto: Tehnomont / Ilustracija

PULA – U pulskom brodogradilištu Tehnomont porinuta je ribarica za škotskog naučitelja. No, nije to jedino porinuće u planu za ovaj tjedan. Predsjednica Uprave “Tehnomonta” Gordana Deranja kazala je za HRT kako to brodogradilište ima odlične vijesti. Naglasila je kako su u svakoj proizvodnji brodova najradosnija dva trenutka – porinuće i primopredaja broda. U četvrtak je odrađeno jedno, a u subotu će, budu li dozvoljavali vremenski uvjeti, biti i drugo porinuće broda.

U Tehnomontu je u more porinuta 25-metarska ribarica za škotskog naručitelja, a druga dobra vijest je da svoje porinuće čeka njezina sestra blizanka. Riječ je o poslu vrijednom više od 10 milijuna eura.

– Sretni smo kao i prilikom svakog porinuća, naš brod dobiva svoje ime i spreman je za opremanje. Sljedeća faza je isporuka tog broda. Za par dana isporučujemo isti takav brod za naručitelja iz Škotske. Imamo norveški brod koji ovaj mjesec isporučujemo vlasnicima. Kenija, patrolni brod koji ide početkom svibnja. U petak stiže aluminij za gradnju tri patrolna broda za Cipar. Pri završetku je dokumentacija tako da idemo u narudžbu za dva broda za Grčku, to su vatrogasni brodovi, rekla je Gordana Deranja, predsjednica Uprave Tehnomont brodogradilišta Pula.

– Tehnomont je osnovan 1956. godine, bilo je uspona i padova, dok je nama naših radnika, ja se ne bojim za budućnost Tehnomontu – rekla je Deranja dodajući da im se naručitelji vraćaju.

– Može se, itekako, da se promijeni percepcija i negativan stav pa bi se onda više djece upisivalo, bojim se da za 10 godina neće imati tko raditi u našim brodogradilištima, poručila je Deranja.
“Tehnomont” planira još i druge investicije, primjerice primopredaja brodova za norveškog i kenijskog naručitelja.

Predsjednica Uprave “Tehnomonta” istaknula je kako brodogradilište broji 140 radnika u Hrvatskoj, ali da izgradnja brodova ide dalje, unatoč porastu cijena materijala i problema s isporukom materijala zbog rata u Ukrajini.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.