1 min. čitanja

PAMETNI I ZELENI TURIZAM Ulaganje u pametniju infrastrukturu turističkih destinacija

PAMETNI I ZELENI TURIZAM Ulaganje u pametniju infrastrukturu turističkih destinacija
Foto: Željko Tutnjević

Mnoge inicijative za pametni turizam u Europi su nastale iz projekata pametnih gradova, a njihov fokus je više na inovacijama, konkurentnosti i razvoju pametnih aplikacija za krajnjeg korisnika, koje podržavaju obogaćeno turističko iskustvo.

Pametni turizam je vrlo važna komponenta pametnog grada u kojem su provedene aktivnosti prema pametnoj mobilnosti, kao što je npr. sustav pametnog parkinga. Zatim prema pametnoj infrastrukturi (pametne mreže, daljinsko upravljanje javnom rasvjetom, pregled lokacija punionica za električna vozila i sl.), te u kojem su zgrade opremljene pametnim tehnologijama kojima se učinkovito upravlja potrošnjom i proizvodnjom energije i vode, navodi se na stranicama Održive Hrvatske.

Foto: Održiva Hrvatska

Kao jedan od primjera se navodi Kopački Rit i brod Labud. Brod na električni pogon s fotonaponskim panelima za punjenje baterija. Ukupna vrijednost broda je 3,1 milijun kuna. Financiran je sredstvima darovnice Globalnog fonda za okoliš (GEF), te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

Kroz projekt PARCS financirana je i elektrifikacija pristaništa Veliki Sakadaš, kako bi se osiguralo brzo i sigurno dopunjavanje baterije broda u slučajevima kad solarna energija ne bude dovoljna.

Još jedan primjer je Nacionalni park Mljet i brod Niko Nodilo, solarni elektro katamaran za prijevoz putnika po parku. Financiran je od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i UNDP-a. Brod je kapaciteta 54 putnika uz 2 člana posade. Duljine je 15 m i širine 5 m. Optimalna brzina mu je 5 čvorova, dok je maksimalna moguća brzina 8 čvorova. Solarna elektrana od 7,5 kW osigurava dnevnu autonomiju od 8 sati pri operativnoj brzini od 5 čvorova tijekom ljetnih mjeseci.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.