2 min. čitanja

PALA PRODAJA NEKRETNINA Svaku četvrtu kupuju stranci

PALA PRODAJA NEKRETNINA Svaku četvrtu kupuju stranci
Foto: Boris Kačan

Cijene nekretnina diljem zemlje i dalje nezaustavljivo rastu. Prosječna cijena četvornog metra u Hrvatskoj doseže 2326 eura, a u Zagrebu gotovo 2700. Zbog skupe novogradnje i nerealnih cijena rabljenih stanova ipak je smanjen broj transakcija pa promet nekretninama pada. Prema podacima Porezne uprave, lani je zabilježeno više od 72 tisuće kupoprodaja stanova i kuća, a do rujna ove godine oko 50 tisuća. Samo u metropoli bilježi se pad broja transakcija za više od 20-ak posto pa stručnjaci upozoravaju na nužno korigiranje cijena.

- Imamo sve veće razilaženje između traženih i realiziranih cijena to je pokazatelj da su tražene cijene previsoke, mi apeliramo primarno na vlasnike rabljenih stanova da smanje očekivanja jer vidjeli smo pad prometa od 25 od početka ove godine - govori za HRT Lana Mihaljinec, vlasnica agencije za nekretnine.

Gotovo svaku četvrtu nekretninu u Hrvatskoj kupuju stranci, no i oni, doznajemo, posustaju u kupnji.

- Pad transakcija se odnosi na cijelu Hrvatsku, negdje više negdje manje. Nijemci nisu u prvom polugodištu bili glavni kupci nego Slovenci. Čini nam se da će i dalje doći do usporavanja tržišta, ne očekujemo krizu ali doći će do korekcija cijena - rekao je Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama, HGK.

Kupcima na ruku ne idu i sve skuplji stambeni krediti.

- Kada uspoređujemo kolovoz, lani i sada, preko 20 posto smo imali manje zainteresiranih kupaca koji bi pogledali neku nekretninu i ova statistika bi bila još drastičnija da nismo imali APN u ožujku koji je generirao određeni postotak kupaca - rekao je Boro Vujović, vlasnik agencije za nekretnine.

U metropoli se puno gradi, no problem je nedostatak kvalitetnih zemljišta.

- Novogradnju usporava i veliki rast cijena zemljišta koji je narastao više od stambenog prostora. To je bitno opterećuje investiciju, no mislim da su cijene u nekim situacijama ipak pretjerane i da se s ovim troškovima zemljišta može sagraditi jeftinije - naglašava Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama, HGK.

Prema izdanim građevinskim dozvolama u srpnju, u Hrvatskoj se gradi oko 1150 stanova, premalo za sve zainteresirane kojima su nekretnine najisplativije ulaganje.

Zvjezdana Heina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.