2 min. čitanja

Ovo je popis hrvatskih putnika na Titaniku

Ovo je popis hrvatskih putnika na Titaniku
Foto: HDS

Prije četiri dana obilježena je 110. tužna obljetnica potonuća najpoznatijeg putničkog broda u povijesti. Titanik su smatrali nepotopivim, no opet, nakon udarca u ledenu santu, potonuo je na svom prvom putovanju preko Atlantika na relaciji Southhampton – New York, gdje nikad nije stigao. Na Titanicu je bilo i 30 Hrvata, podsjetio je Hrvatski državni arhiv prije tri dana, na obljetnicu potonuća broda. Riječ je bila većinom o zemljoradnicima između 17 i 38 godina.

Kad je 10. travnja 1912. isplovio na svoju prvu plovidbu, bio je najveći brod ikada stavljen u službu, drugi od triju brodova tzv. olimpijske klase prekooceanskih brodova koje je naručila tvrtka White Star Line.

Od 2 224 putnikâ i članova posade, među kojima su bili neki od najimućnijih ljudi svijeta, brod je prevozio i brojne iseljenike iz svih europskih zemalja koji su svoju sreću i bolji život htjeli potražiti u Novom svijetu.

Među njima je bilo i tridesetero Hrvata (muškaraca i ženâ), većinom zemljoradnika, u najboljoj životnoj dobi (od 17 do 38 godina). Spašena su samo dva muškarca i jedna žena, a nasljednicima stradalih isplaćena je odšteta od kompanije White Star Line te pomoć iz raznih fondova.

Jedina preživjela putnica iz Hrvatske, Mara Osman-Banski, koja je u vrijeme tragedije imala 31 godinu, svoj je život nakon potonuća broda koji ju je trebao odvesti suprugu, nastavila u Americi gdje je i umrla 1930.

Foto: HDS

Dvojica preživjelih muških putnika svoj san o boljoj budućnosti ipak nisu uspjela ostvariti ostvariti u Americi. Ivan Jalševac iz Topolovca kraj Siska tako se u domovinu vratio nakon samo četiri tjedna, dok se Nikola Lulić s Konjskog Brda (općina Perušić u Lici) na povratak odlučio nakon Prvog svjetskog rata.

U Hrvatskom državnom arhivu, u fondu Zemaljska vlada, Odjel za unutarnje poslove, čuva se opširni predmet s odštetnim zahtjevima obitelji stradalih putnikâ.

Povodom stote obljetnice potonuća, 2012. godine, u Hrvatskom državnom arhivu priređena je izložba Hrvati na Titaniku na koju se ovom prigodom podsjećamo plakatom koji donosi imena svih tridesetero putnikâ, njihovu dob, zavičajnost, zanimanje i status (spašen/stradao).

D.G.

Unatoč upozorenju “Ledeni brijeg, ravno naprijed!” Titanik je bio osuđen na propast
Zatonjanin Lovre Ševerdija sudjelovao u spašavanju brodolomaca s Titanika
Obljetnica potonuća Titanika: Tri Hrvata zapalila cigaretu i zapjevala
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.