3 min. čitanja

Ovo je popis hrvatskih putnika na Titaniku

Ovo je popis hrvatskih putnika na Titaniku
Foto: Hrvatski državni arhiv

Titanik su smatrali nepotopivim, no opet, nakon udarca u ledenu santu, potonuo je na svom prvom putovanju preko Atlantika na relaciji Southhampton – New York, gdje nikad nije stigao. Na Titaniku je bilo i 30 Hrvata. Riječ je bila većinom o zemljoradnicima između 17 i 38 godina.

Kad je 10. travnja 1912. isplovio na svoju prvu plovidbu, bio je najveći brod ikada stavljen u službu, drugi od triju brodova tzv. olimpijske klase prekooceanskih brodova koje je naručila tvrtka White Star Line.

Od 2 224 putnikâ i članova posade, među kojima su bili neki od najimućnijih ljudi svijeta, brod je prevozio i brojne iseljenike iz svih europskih zemalja koji su svoju sreću i bolji život htjeli potražiti u Novom svijetu.

Među njima je bilo i tridesetero Hrvata (muškaraca i ženâ), većinom zemljoradnika, u najboljoj životnoj dobi (od 17 do 38 godina). Spašena su samo dva muškarca i jedna žena, a nasljednicima stradalih isplaćena je odšteta od kompanije White Star Line te pomoć iz raznih fondova.

Jedina preživjela putnica iz Hrvatske, Mara Osman-Banski, koja je u vrijeme tragedije imala 31 godinu, svoj je život nakon potonuća broda koji ju je trebao odvesti suprugu, nastavila u Americi gdje je i umrla 1930.

Foto: Hrvatski državni arhiv

Dvojica preživjelih muških putnika svoj san o boljoj budućnosti ipak nisu uspjela ostvariti ostvariti u Americi. Ivan Jalševac iz Topolovca kraj Siska tako se u domovinu vratio nakon samo četiri tjedna, dok se Nikola Lulić s Konjskog Brda (općina Perušić u Lici) na povratak odlučio nakon Prvog svjetskog rata.

U Hrvatskom državnom arhivu, u fondu Zemaljska vlada, Odjel za unutarnje poslove, čuva se opširni predmet s odštetnim zahtjevima obitelji stradalih putnikâ.

Povodom stote obljetnice potonuća, 2012. godine, u Hrvatskom državnom arhivu priređena je izložba Hrvati na Titaniku na koju se ovom prigodom podsjećamo plakatom koji donosi imena svih tridesetero putnikâ, njihovu dob, zavičajnost, zanimanje i status (spašen/stradao).

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Obljetnica potonuća Titanika: Tri Hrvata zapalila cigaretu i zapjevala | | Morski HR
Prije 109 godina, u nedjelju 14. travnja 1912. godine, 20 minuta prije ponoći, točnije u 23,40 sata dogodila se medijski najpoznatija i jedna od najvećih pomorskih havarija prošlog stoljeća. Sljedećeg
Unatoč upozorenju “Ledeni brijeg, ravno naprijed!” Titanik je bio osuđen na propast | | Morski HR
Višestruke pogreške kao i pogrešne procjene dovele su do potonuća ‘nepotopivog’ RMS Titanika prije 110 godina, samo nekoliko dana nakon njegovog prvog putovanja preko Atlantika. Samo tri dan
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.