2 min. čitanja

Otvaranje Centra za marikulturu - Dodatna promocija najpopularnije školjke

Otvaranje Centra za marikulturu - Dodatna promocija najpopularnije školjke
Foto: Wkimedia

Dagnja ili kako je zovu Šibenčani pidoča, stoljećima se jede na ušću rijeke Krke. Otvaranje Centra za marikulturu, gdje će se školjke strojno čistiti i pakirati, uz kontrolu kakvoće, trebalo bi osigurati veću dostupnost tržištu. Na taj se način ova vrlo hranjiva namirnica i najpopularnija školjka želi dodatno promovirati među ljubiteljima plodova mora.

Ovo kilometarsko 'sljubljivanje' Krke i mora idealno je stanište za dagnje.

Traži da bude u jednoj vodi, mješavina vode i mora. I na toj dubini najbolje uspijeva, objašnjava za HRT Dnevnik Božo Petričević, uzgajivač školjki.

Uzgajivači su svježe izvađene dagnje dosad morali čistiti na platformama satima, po ljetnoj žegi.

- Ovo će biti naše prvo čišćenje u otpremnom centru Šibenik - kazao je Petričević.

Vrijeme i trud štedi im pogon vrijedan gotovo milijun eura, financiran većinom europskim novcem. Od uzgajališta do kupca školjke se ovdje čiste, sortiraju i pakiraju.

- Ona dolazi u naš otpremno-purifikacijski centar na čišćenje u ovakvome obliku, a izlazi kao gotov proizvod - objasnio je Ivan Jelić, tehničar u Centru za razvoj marikulture.

Kapacitet strojeva je tona dagnji na sat.

- Vjerujem kroz idućih nekoliko godina da bi ovaj centar mogao imati snažniji utjecaj na razvoj marikulture na našem području - rekao je Zoran Belak, ravnatelj Razvojno-inovacijskog centra AluTech.

Šibenski arheolozi govore o 7 tisućljeća tradicije uživanja u dagnjama na ovome području. Posebno joj je mjesto na jelovniku posvetio i jedan od najboljih hrvatskih chefova.

- Ona je stvarno jako bogata sa željezom, s mineralima, s omega 3 kiselinama. I stvarno jedna namirnica za poželjet. Za mene osobno ovo je tradicija i ovo su najbolji okusi šibenskog kraja - objasnio je kuhar Rudolf Štefan.

Zaton kod Šibenika, mjesto zagrljeno uzgajalištima dagnji, toj je školjci posvetio i posebnu "feštu" na kraju ljeta pidočijadu.

- Kako je otočanima srdela bila važna, tako je nama pidoča. Ona je naša hraniteljica oduvijek - rekla je Ivanka Čoga, Zaton.

Od mora do stola u što kraćem roku. Pidoča je tako na dobrome putu da postane šibenski gastronomski brand.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.