1 min. čitanja

Otkriven drevni brod kod Izraela, koji otkriva da se trgovalo i nakon islamskog osvajanja

Otkriven drevni brod kod Izraela, koji otkriva da se trgovalo i nakon islamskog osvajanja
Foto: Youtube / Screenshot

Olupina drevnog broda, pronađena nedaleko od izraelske obale s teretom iz cijelog Sredozemlja, pokazuje da su trgovci sa zapada pristizali i nakon islamskog osvajanja Svete Zemlje.

Je li do potonuća broda došlo zbog oluje ili neiskusnog kapetana teško je reći. No koji god da je razlog, trgovački brod izgrađen od drveta jele i oraha s delicijama iz dalekih zemalja potonuo je u plićini, blizu obale današnjeg izraelskog obalnog gradića Maagan Michaela prije više od 1200 godina, prenosi HRT.

Bilo je to u vrijeme kada je većinom kršćansko Bizantsko carstvo gubilo kontrolu nad tim područjem u istočnom Mediteranu, dok je islam širio svoj utjecaj, smatra Deborah Cvikel, pomorska arheologinja sa Dveučilišta Haifa i voditeljica istraživanja.

- Povijesne knjige govore da je tada trgovina gotovo stala (...) da nije bilo međunarodne trgovine, već plovidbe samo unutar teritorijalnih voda, no čini se da to nije tako, rekla je Cvikel. Ovdje imalo olupinu velikog broda, mislimo da je bio dug oko 25 metara, i nakrcan je robom iz cijelog Sredozemlja, dodaje arheologinja.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.