2 min. čitanja

OTKRIĆE KOD HVARA Spašena čitava kasnoantička amfora i još dvije cjelovite posude za vino

OTKRIĆE KOD HVARA Spašena čitava kasnoantička amfora i još dvije cjelovite posude za vino
Foto: Kantharos / Facebook

HVAR – Danas je izvedena akcija spašavanja cjelovite kasnoantičke amfore iz podmorja Paklinskih otoka kod Hvara. Uz amforu su tijekom zarona pronašli i još dvije cjelovite kasnoantičke posude.

Amforu su pronašli dr. Ivan Cvitković i dr. Ante Žuljević s Instituta za Oceanografiju i Ribarstvo tijekom terenskih istraživanja o stranim vrstama u podmorju u sklopu projekta BENTHIC NIS, financiranim od Hrvatske zaklade za znanost.

Vinske amfore su datirane u vrijeme između 3. i 5. stoljeća, a iznutra su premazane smolom jer je keramika porozna i tekućina bi iscurila kroz stijenke.

Foto: Kantharos

Akciju je organizirala Tea Katunarić Kirjakov, podvodna arheologinja i predavačica na Umjetničkoj Akademiji Sveučilišta u Splitu uz asistenciju tvrtke Kantharos d.o.o iz Hvara, specijalizirane za arheološka istraživanja, nadzor, fotografsku i fotogrametrijsku dokumentaciju.

– Ekipa s Instituta već dugi niz godina radi monitoring i zamjetili su da se tu nalazi antičko posuđe. Erozijom posidonije, na vidjelo je izišla antička amfora koja je sačuvana.

Pregledom terena, našli smo još i dva antička vrča u cijelosti sačuvana. Jedan je stolni vrč, a drugi za procjeđivanje vina. Uokolo smo pronašli i vreći broj ulomaka amfora.

Cilj nam je bio provjeriti postoji li cjelovito amforište ili ostaci brodoloma, međutim u ovom pregledu terena nismo još uspjeli precizirati takvo što. Trebat će napraviti još jednu akciju i pogledati u dubljim djelovima podmorja jesu li se tamo anfore otkotrljale – ispričala je za Morski HR Tea Katunarić Kirjakov.

Organizatori se zahvaljuju pročelniku grada Hvara Ninu Pijanoviću i Nautičkom centru Hvar na pomoći i asistenciji u ovoj akciji.

Foto: Kantharos

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.