3 min. čitanja

ISCURIO PORAZNI IZVJEŠTAJ Najskuplji brod američke mornarice ne može ni sebe obraniti

ISCURIO PORAZNI IZVJEŠTAJ Najskuplji brod američke mornarice ne može ni sebe obraniti
Foto: Američka ratna mornarica

Najnoviji i najskuplji ratni brod američke mornarice, Gerald R. Ford vrijedan 13 milijardi dolara, još nije pokazao da se može učinkovito obraniti od protubrodskih projektila i drugih prijetnji, prema novoj procjeni Pentagonovog ureda za testiranje.

Mješoviti učinak presretača projektila, radara i sustava za širenje podataka na ispitnom brodu ograničio je sposobnost uništavanja modela nadolazećeg oružja iako su senzorski sustavi “zadovoljavajuće detektirali, pratili i pogađali ciljeve”, prema izvješću koje je Bloomberg News dobio prije njegove službene objave, prenosi The Telegraph.

“Loš i još uvijek nepoznato pouzdan”

Prema izvještaju napisanom na pet stranica, nosač koji je izgradila kompanija Huntington Ingalls Industries Inc. još uvijek je opterećen “lošom ili nepoznatom pouzdanošću” svojih sustava za lansiranje i povratak zrakoplova.

A nedavni šok-testovi za procjenu ranjivosti ključnih sustava “utvrdili su nekoliko nedostataka u dizajnu koji nisu prethodno otkriveni”, izvijestio je ured za testiranje. U izvješću se navodi da je mornarica već identificirala nekoliko mogućnosti  za poboljšanje ove klase brodova po pitanju podmorskih prijetnji.

Foto: Wikimedia

Kontinuirani nedostaci potkopavaju nadu američke mornarice da će Ford prikazati kao prvi u novoj klasi nosača na nuklearni pogon koji mogu promicati američku moć na globalnoj razini i koji su borbeno sposobniji, pouzdaniji i ekonomski pristupačniji od klase Nimitz, koju trebaju zamijeniti.

Najnovija procjena postavlja nova pitanja za dužnosnike Pentagona i zakonodavce o tome koliko će mornarica u potpunosti pokazati poboljšanja prije nego što Gerald R. Ford sredinom rujna bude raspoređen na svoju prvu patrolu sa zrakoplovima i pratećim brodovima.

Izvješće, koje sadrži neklasificirane i “kontrolirane neklasificirane” informacije i koje je proslijeđeno mornarici, pokazalo je da je u ovom trenutku moguća “samo ograničena procjena” učinkovitosti borbenog sustava. Rečeno je da Nickolas Guertin, novi voditelj ureda za testiranje, planira poslati Kongresu privremeno izvješće o Fordovim sposobnostima samoobrane do 30. rujna.

Zapovjedništvo mornaričkih sustava u priopćenju pozdravlja dobivanje prilike za pregledat izvješće i mogućnost davanja vlastitih komentara na nacrt procjene. “Općenito”, navodi se, nedavna testiranja nosača nakon isporuke “ukazuju da opada rizik utjecaja pouzdanosti sustava na ispunjavanje misije”.

Foto: Američka ratna mornarica

Kineska opasnost

Odgovaranje na zabrinutost u vezi s Fordovim obrambenim sustavom, s njegovim dvopojasnim radarom, fuzijom podataka i drugim naprednim sposobnostima, postaje još hitnije jer Kina povećava svoj inventar patrolnih brodova, fregata, krstarica i konvencionalnih podmornica s naprednim protubrodskim krstarećim projektilima.

Tri dosadašnja mornarička testiranja Fordovog sustava samoobrane na specijaliziranom brodu dizajniranom za procjenu performansi “nisu bili prikladni za procjenu sposobnosti borbenog sustava protiv nadzvučnih protubrodskih krstarećih projektila i podzvučnih manevarskih projektila,  a budući testovi protiv prijetnji, koji bi mogli pružiti dodatne podatke, nisu planirani”, navodi ured za testiranje.

Nakon niza dodatnih evaluacija i uvježbavanja Fordovih zračnih snaga, plan je da nosač krene u više operacija s većim brojem saveznika do kraja ljeta, rekao je novinarima kontraadmiral James Downey, izvršni časnik programa mornarice za nosače zrakoplova.

Ured za testiranje naveo je da Ford vjerojatno neće postići svoj cilj u odnosu na broj naleta koje može izvesti u roku od 24 sata, zaključivši da je “temeljen na nerealnim pretpostavkama”.

Foto: Wikimedia

Također je rečeno da je tijekom 8.157 polijetanja i slijetanja tijekom prošle godine, novi elektromagnetski katapultni sustav nosača koji je napravio General Atomics pokazao pouzdanost od 272 lansiranja, što je znatno ispod potrebnih 4.166. Slično, njegov sustav za zaustavljanje slijetanja zrakoplova pokazao je stopu pouzdanosti od svega 41 slijetanja, odnosno znatno ispod zahtjeva od 16.500, rekao je ured za testiranje.

Zapovjedništvo mornaričkih sustava izjavilo je da su tijekom Fordove nedavnog boravka na moru dovršena sva potrebna testiranja, obavljen je posao i prije plana, poboljšana je pouzdanost sustava za nove tehnologije, a nosač je poslužio i kao platforma za provođenje kvalifikacija za više od 400 pilota.

Više od 8.100 operacija lansiranja i slijetanja ističu sve veće sposobnosti Forda i pružaju sve veće povjerenje u to da će potpuno obučena posada Forda i zračne snage na njemu postići potrebnu stopu proizvodnje letova, priopćilo je zapovjedništvo.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO/VIDEO Amerikanci bombom od 18 tona u Atlantiku aktivirali potres magnitude 3,9 po Richteru!
NOVI INCIDENT Najmoderniji američki lovac razbio se o nosač zrakoplova – Sedam ozlijeđenih
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.