3 min. čitanja

OGRADILI PLAŽU Njemački investitor postavio ogradu na pomorsko dobro: "Sve je to naša parcela!"

OGRADILI PLAŽU Njemački investitor postavio ogradu na pomorsko dobro: "Sve je to naša parcela!"
Foto: Labinština info(čitatelj)

Nastavljaju se povrede pomorskog dobra. Njemački investitor ogradio je dio atraktivne Uvale Stupova na rubnom dijelu Općine Kršan, na samoj granici Istarske i Primorsko-goranske županije.

Istarski mediji, Labinština info i Istra24 pišpe kako njemački investitor i dalje okupira dio atraktivne Uvale Stupova na rubnom dijelu Općine Kršan, na samoj granici Istarske i Primorsko-goranske županije.

Podsjetimo , radi se o okupaciji pomorskog dobra koju je prije gotovo godinu dana otkrio upravo Morski.hr. Tada smo pisali kako su na plažu koja je neosporno pomorsko dobro padale ogromne gromade kao posljedica radova, djelovanja bagera i krčenja šume iznad plaže.

Sve se događa u sklopu osporavanog projekta izgradnje vila kapaciteta do 500 kreveta s tri heliodroma u netaknutom dijelu prirode i dosad je izazivao protivljenja dijela javnosti, bilo je optužbi za nuđenje mita, a bilo je i prijetnji smrću.

Najglasniji i najorganiziraniji protivnici investicije oni iz prvih sela susjedne Mošćeničke Drage, koji prilično privilegirano (za razliku od svih ostalih građana) koriste diskretnu plažu, polažući pravo na tamošnjih desetak kućica-spremišta, a za koje oni kažu da su to ribarske kućice koje oni i njihovi prethodnici koriste više od sto godina. Oni naime tvrde kako se ova investitorska tvrtka pojavila jednog dana s obavijesti kako se imaju iseliti iz ribarskih kućica koje su izgradili njihovi predci.

Ograda stigla morskim putem

Čitatelj je istarskim kolegama uz poslane fotografije, javio: "Četiri Nijemca zagradila su cijelu plažu u Uvali Stupova. Došli su putem s gornje strane i ograda i sva oprema ih je čekala, očito im je netko dopremio morskim putem".

Pojašnjenje su zatražili suvlasnika i glavnog menadžera nuernberške investitorske tvrtke "Amre" Josipa Milića s kojim je prošlo ljeto razgovarao i Morski.hr.

Milić im je rekao kako je plaža u potpunosti slobodna i kako je ograđena jer su početkom travnja ove godine dobili dozvolu od Istarske županije za nastavak radova na šumskom putu. Kaže kako su zbog toga dužni ograditi plažu.

No, kako nešto može istodobno biti ograđeno i slobodno?

- Budući da se tamo izvodi šumski put, a za što smo dobili dozvolu, dužni smo kao firma na našoj parceli postaviti zaštitnu ogradu na dijelu do kućica i staviti upozorenje o mogućnosti odrona kamena. Sve se to nalazi na našoj parceli - kaže Milić.

- Parcela je ukupne površine oko 60.000 četvornih metara, a koliko je plaža, to vam ne mogu reći jer pomorsko dobro nije određeno _ dodao je Milić koji je na opaku kolega iz Istre 24 kako se radi o povredi pomorskog dobra rekao da to nije istina, da pomorsko nije ni određeno, da nem a pomorskog dobra, da su plažu ostavili slobodnom, a ogradu stavili tamo gdje im je savjetovala tvrtka za zaštitu na radu.

Foto: Uređena zemlja

Iz ovog je posjedovnog lista također jasno kako je investitor vlasnik šume,a ne mora i kako tamo ne smiju ništa graditi.

No, investitora ne brine ni to što nemaju dozvolu za ograđivanje plaže od Županije ni podatak da se sve radi na području koje nije urbanizirano, a bageri svejedno rade drastičnu promjenu okoliša i ruše stabla.

Investitor se i dalje drži priče kako oni zapravo rade korisnu stvar jer će stvoriti požarni put, a taj će put tvrdi kao put do plaže moći koristiti svi.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.