1 min. čitanja

ODRŽIVA ODJEĆA OD STARIH RIBARSKIH MREŽA - ribar iz Kali pokrenuo je novi modni trend!

ODRŽIVA ODJEĆA OD STARIH RIBARSKIH MREŽA - ribar iz Kali pokrenuo je novi modni trend!
Foto: Pexels

Ribar iz Kali dosjetio se kako starim odbačenim mrežama s dna mora, na površini udahnuti novi život. Predstavljanje modne kolekcije na plivarici bila je prilika za snažnu ekološku poruku o održivosti i očuvanju mora, prenosi HRT.

Svakog dana Božidar Blaslov je gledao sve veću hrpu rasparanih ribarskih mreža kojima se više ne može koristiti, a nema ih kamo propisno odbaciti. I onda mu je sinulo! Javio se Kristini Burji koja se inače bavi održivom modom. Brzo je našla način kako doći od "šporkih" ribarskih mreža do glamura visoke mode.

Jedna tvornica u Sloveniji jedina je na svijetu koja proizvodi ovaj materijal, ekonil, koji se može regenerirati bezbroj puta. I tako je nastalko nešto što nije samo novi modni dodatak već revolucija u modi!

Božidar je potaknuo i mnoge druge ribare te su u malo više od godinu dana iz mora izvukli preko 20 tona mreža. A u dubinama ima toga na pretek.

- Preko 150 milijuna tona plastike je u svim morima. Prema tome, Fond ima novu ulogu, a to je da od 1. siječnja 2025. godine uspostavimo organiziran sustav - kaže Irena Vicković iz Fonda za zaštitu okoliša.

Iz fonda najavljuju ugovore s lučkim kapetanijama i lokacije na kojima će ribari predavati stare ribarske alate koji sadržavaju plastiku.

Bravo za Božidara!

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.