2 min. čitanja

ODLAZI JOŠ JEDAN STRUČNJAK Riječanina koji je otkrio brojne podmorske mine, pozvali u SAD

ODLAZI JOŠ JEDAN STRUČNJAK Riječanina koji je otkrio brojne podmorske mine, pozvali u SAD
Foto: Osobni album

RIJEKA – Podvodni istraživač iz Rijeke, Velimir Vrzić uskoro odlazi u Sjedinjene Američke Države. Čovjek kojem možemo zahvaliti jer je pronašao desetke zaostalih mina i bombi na dnu Jadrana, dobio je ponudu koja se ne odbija. Kako nam je rekao: “dok naši vode borbe sa ustašama i partizanima, privatni investitori kradu kadar”

Jedan, po jedan, stručnjaci iz raznih polja, entuzijasti i vrijedni ljudi nam odlaze. Od kad je interneta, lakše je nego ikad doći do informacija o onima koji se svojim radom ističu i nešto vrijede. Oni koji se razumiju u biznis, u svijetu znaju nanjušiti, ugrabiti i iskoristiti situaciju, za svoju dobrobit. Tako je to u svijetu, dok se Hrvatska u prepoznavanju vlastitih kapaciteta srozala na razinu kulture koja lagano nestaje. Najnoviji primjer je i podvodni istraživač iz Rijeke Velimir Vrzić, o kojem smo u kontekstu pronalaska brojnih opasnih zaostalih eksplozivnih sredstava na dnu mora, već nekoliko puta pisali.

– Ljeto prije COVID zaraze. Na molbu privatnog investitora iz SAD-a i vlasnika nekoliko istraživačkih brodova bio sam zajedno sa suprugom gost na privatnoj yahti od 110 metara. Naime, između ostalog na radnom brodu – jahti se nalazi i podmornica tipa Triton. Operativna radna dubina podmornice je max. do 1000 metara a “normalna” do 600 m. Za informaciju, svjetlost s površine prestaje na dubini od 300 metara dubine. Jadransko more kao takvo iako se čini “veliko” u biti je malena bara. Najveća dubina između Hrvatske i Italije gledano iz smjera Istre (Poreč smjer Venecija) je samo 35 – 40 metara dubine.

Ovakve podmornice istraživačkog tipa izuzetno su pogodne za sve oblike istraživanja mora bez obzira da li se radi o potrebama Ministarstva Kulture, prirode, Ministarstva obrane ili MUP-a. Mogućnosti su doslovno neograničene a podmornica kao takva (ukoliko ju kupuje država) izuzetno financijski prihvatljiva.

Iskreno se nadam da će predstavnici Vlade u doglednoj budućnosti shvatiti da svijet ide i gleda u budućnost te da tehnologija doslovno gazi vrijeme i šteta je ne ići dalje sa vremenom već zaostat u nekim prošlim vremenima – poručio nam je Vrzić, dok sa smješkom ulazi u podmornicu i svoje novo radno mjesto.

Ponuđen mu je, kaže, posao savjetnika na jednom istraživačkom brodu.

– Ovo s podmornicom je evidentno bila “kost” da me navuku, pa su pozvali i ženu i mene. Sada se rade planovi za dalje, ali mislim da ćemo otići na proljeće. Hrvatska ima preveliki birokraciju oko papirologije a i nitko to ne želi financirati, dok to Talijani rade već duže vrijeme – kaže Vrzić.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Ispred Rafinerije nafte Urinj pronađena avionska bomba iz Drugog svjetskog rata
EKSKLUZIVNO Opasnost s dna Jadrana – Roneći kod Paga pronašao dvije protubrodske mine!
FOTO: SENZACIONALNO OTKRIĆE Kod Krka pronađen brod iz Rimskog carstva
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.