1 min. čitanja

Obustavljena potraga za nestalim španjolskim ribarima na Atlantiku

Obustavljena potraga za nestalim španjolskim ribarima na Atlantiku
Foto: Pixabay/Ilustracija

Kanadska obalna straža obustavila je potragu za nestalim ribarima sa španjolske koće koja je u utorak ujutro po srednjoeuropskom vremenu potonula u blizini New Foundlanda.

Iako je prema prvim informacijama bilo riječi o 10 poginulih, 11 nestalih i troje spašenih ribara, kanadske službe naknando su objavile kako je poginulo 9 ribara, trojica su spašena, dok se za njih 12 još uvijek traga.

Trojica preživjelih ribara pronađena su na splavi, nedugo nakon potonuća, sa simptomima teške hipotermije. Za preostalim ribarima tragali su avion, dva helikoptera, brodovi obalne straže te nekoliko stranih koća.

Potragu je dodatno zakompliciralo loše vrijeme, koje je vrlo vjerojatno i uzrok ove nesreće, prenosi Reuters.

Nakon 36 sati potrage, Zajednički centar za koordinaciju spašavanja Halifax objavio je da obustavlja akciju i slučaj prepušta policiji.

– Naše misli su s obiteljima i prijateljima poginulih i nestalih ribara, kojima izražavamo iskrenu sućut. Slučaj će sada biti proslijeđen policiji kao slučaj nestalih osoba na moru – priopćili su iz organizacije.

Ribarica Villa de Pitanxo, na kojoj su se nalazila 24 člana posade, lansirala je signalnu raketu u utorak rano ujutro po srednjoeuropskom vremenu, 450 kilometara istočno-jugoistočno od obala New Foundlanda.

Ovo je, inače, najveća nesreća koja je u posljednjih nekoliko godina pogodila španjolsko ribarstvo, a osobito pokrajinu Galiciju, iz koje dolaze unesrećeni ribari, a koja oduvijek slovi kao regija iskusnih pomorcaca koji su stoljećima putovali svjetskim morima u potrazi za ribom.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

10 ribara poginulo, 11 nestalo u potonuću španjolske ribarice
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.