1 min. čitanja

Obnovili batane i izložili ih na javnu površinu kao podsjetnik na bogatu ribarsku tradiciju

Obnovili batane i izložili ih na javnu površinu kao podsjetnik na bogatu ribarsku tradiciju
Foto: Grad Poreč

POREČ – Upravni odjel za komunalni sustav ovih je dana završio sanaciju drvene batane izložene na zelenoj površini u ulici Gašpara Kalčića u Poreču.

Izvršeno je uklanjanje i zamjena dotrajalih i oštećenih drvenih dijelova barke, a tradicionalno plovilo obojeno je po uzoru na postojeće boje. Prije izlaganja na javnoj gradskoj površini barka je pripadala Dijani i Ivanu Galović koji su je 2018. g. donirali Gradu Poreču. Izrađena je 1986. godine kod starog majstora u Puli u njegovoj radionici.

Ovo je druga batana koja krasi porečku javnu gradsku površine. Prvu batanu, “Baby” koja se nalazi na zelenoj površini u Vialama, 2011.g. gradu je donirao Porečan Danko Poropat. Ta je batana lani renovirana po drugi put.

U sklopu obnove na svaku je od batana postavljena nova pločica na kojoj su ugravirani imena donatora i godina. Pločice su samo mala zahvala donatorima na njihovim vrijednim donacijama, a batane su jedan lijepi podsjetnik na ribarsku tradiciju ovog kraja.

Foto: Batana Baby/Grad Poreč

Batana je, inače, tradicionalna drvena brodica ravnoga dna, veličine između 4 i 8,5 metara, a način njezine izrade zaštićen je kao nematerijalna hrvatska kulturna baština.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.