1 min. čitanja

Obilježena godišnjica smrti Antuna Grabara, jednog od vođa pobune mornara u Boki kotorskoj

Obilježena godišnjica smrti Antuna Grabara, jednog od vođa pobune mornara u Boki kotorskoj
Foto: Wikimedia

POREČ - Polaganjem vijenaca na spomen ploču odana je počast Antunu (Antoniu) Grabaru, jednom od organizatora revolucionarne pobune mornara protiv Austro-ugarske monarhije u Boki kotorskoj.

Spomen ploča nalazi se na Grabarevoj rodnoj kući, na trgu koji nosi njegovo ime u porečkoj starogradskoj jezgri, gdje je rođen  26. siječnja 1889. godine.

Kako navodi Istrapedia, Grabar je pred kraj I. svjetskog rata služio kao mornar I. klase na bojnom krstašu Sankt Georg u Boki kotorskoj (zapovjednički brod kontraadmirala Antona Hausa).

Nezadovoljstvo mornara lošim životnim uvjetima, nestašicom hrane i bezizlaznošću situacije izazvalo je početkom veljače 1918. pobunu koja se brzo proširila na gotovo sve ratne brodove u Boki. Grabar je bio među glavnim poticateljima i organizatorima pobune na Sankt Georgu. Nakon gušenja pobune, ratni ga je sud 10. veljače s još nekolicinom pobunjenika osudio na smrt, a kazna je provedena već sljedećega dana.

Vijence su na spomen ploču položili gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, predsjednik Gradskog vijeća Zoran Rabar i predstavnici porečke Udruge antifašističkih boraca i antifašista s predsjednikom Arduinom Matoševićem.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.