1 min. čitanja

Obilježena 5. godišnjica tragedije u Koločepskom kanalu

Obilježena 5. godišnjica tragedije u Koločepskom kanalu
Foto: Grad Dubrovnik

DUBROVNIK – Na Velikom mulu u Luci Gruž jučer je obilježena godišnjica tragičnog događaja, kada je u Koločepskom kanalu u sudaru broda ‘Danče’ Lučke kapetanije Dubrovnik i glisera-gumenjaka, poginulo sedmero ljudi.

Tragedija se dogodila u noćnim satima 25. travnja 2017. godine, u uvjetima juga i velikih valova na moru, u okolnostima kada je službeni brod Lučke kapetanije Dubrovnik plovio prema otoku Mljetu. Tamo je bio  angažiran u akciji hitnog medicinskog prijevoza pacijenta, dok se na gumenjaku koji je plovio od Šipana prema kopnu nalazilo devet osoba, od kojih su sedmero smrtno stradali.

Foto: Grad Dubrovnik

Nesreća se dogodila u Koločepskom kanalu, samo trideset minuta nakon što je brod Lučke kapetanije Dubrovnik “Danče” s tri člana posade isplovio iz ACI marine u Dubrovniku. Sudar s gumenjakom dogodio se oko četiri milje od otoka Šipana.

Iako je ubrzo pokrenuta istraga protiv kapetana broda “Danče”, pod sumnjom da je on glavni krivac za tragediju, DORH je istragu obustavio godinu dana kasnije jer je istraga pokazala da je motorni brod lučke kapetanije imao uredno upaljena svjetla, da je posada obavljala regularne izvide uz viši stupanj pažnje te da njihov radar nije detektirao kretanje gumenjaka u uzburkanom moru jer plovilo nije bio osvijetljeno.

Istražitelji su utvrdili da je gumenjak trebao poduzeti manevar izbjegavanja, kao i da je na nesreću moglo utjecati i to što je vještačenjem tijela osobe koja je upravljala gumenjakom utvrđena prisutnost THC-a, djelatne tvari marihuane.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Pokrenuta istraga protiv kapetana broda “Danče”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.