2 min. čitanja

Obavezni dodaci prehrani stoke kako bi se smanjila emisija metana?

Obavezni dodaci prehrani stoke kako bi se smanjila emisija metana?
Foto: Unsplash

LONDON - Prema novom vladinom planu, britanski stočari morat će u prehranu mliječnih krava uvesti inhibitore metana. Naime, država je na taj način odlučila doći do zacrtanog cilja 'nula emisija'.

Za globalno zagrijavanje sve veća krivnja svaljuje se na poljoprivredu, a najprozivaniji su uzgajivači goveda. Stoka je odgovorna za oko 14 posto emisije stakleničkih plinova koje uzrokuju ljudske aktivnosti.

Što se tiče metana, prema podacima Europske agencije za okoliš poljoprivreda je odgovorna za 53 posto emisija, otpad za 26 posto, a energetski sektor za 19 posto, piše Zelena Hrvatska.

Krave ne žvaču bilje nego ga spremaju u komoru zvanu burag gdje se razgrađuje celuloza prilikom čega se oslobađaju ugljikov dioksid i metan. Metan ne mogu probaviti pa ga izbacuju.

Genetska selekcija, maske na nosnicama, ranci za skladištenje metana, dodavanje u hranu metan inhibitora, dohrana citrusima, češnjakom ili morskim algama - neki su od prijedloga za rješenje problema.

Alge smanjuju emisije metana za 82 posto, a utvrđeno je da ne mijenjaju okus mlijeka niti mesa. Takav način utjecaja na okoliš na tragu je Zelenog plana Europske unije.

Nadalje, kada bi se 1,5 milijarda krava u svijetu hranile dodatkom na bazi češnjaka, učinak bi bio identičan uklanjanju 330 milijuna europskih automobila iz prometa, procjenjuje Thomas Hafner, osnivač agritech tvrtke koja je lansirala kredite za ugljik - CowCredit.

Prema novom vladinom planu, britanski stočari morat će u prehranu mliječnih krava uvesti inhibitore metana jer je država na taj način odlučila doći do cilja 'nula emisija'. Plan bi se mogao usvojiti i za ovce.

Vijest su pozdravili aktivisti zelenih kampanja koji su rekli da će to pomoći Velikoj Britaniji da smanji emisije metana, prenosi MSN.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Curenje metana u moru Ujedinjenog Kraljevstva pet je puta veće od službene procjene
Metan je odgovoran za oko 30 posto globalnog zatopljenja. U atmosferi se zadržava puno kraće od ugljikova dioksida, ali je u dvadesetogodišnjem razdoblju moć utjecaja metana na globalno zatopljenje 80 puta veća. Emisije metana koje zagrijavaju klimu iz proizvodnje nafte i plina u moru u Uj…

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.