2 min. čitanja

Curenje metana u moru Ujedinjenog Kraljevstva pet je puta veće od službene procjene

Curenje metana u moru Ujedinjenog Kraljevstva pet je puta veće od službene procjene
Foto: Unsplash

SVIJET - Metan je odgovoran za oko 30 posto globalnog zatopljenja. U atmosferi se zadržava puno kraće od ugljikova dioksida, ali je u dvadesetogodišnjem razdoblju moć utjecaja metana na globalno zatopljenje 80 puta veća.

Emisije metana koje zagrijavaju klimu iz proizvodnje nafte i plina u moru u Ujedinjenom Kraljevstvu vjerojatno su daleko veće od procjena britanske vlade, prema novoj studiji Centra za istraživanje politike energije i okoliša (C-PREE) Sveučilišta Princeton.

Metan je odgovoran za oko 30 posto globalnog zatopljenja. Premda se u atmosferi zadržava puno kraće od ugljikova dioksida, u dvadesetogodišnjem razdoblju moć utjecaja metana na globalno zatopljenje je 80 puta veća.

Metan je glavni sastojak prirodnog plina. Može istjecati u atmosferu iz plinovoda i bušotina, a za njegove emisije u atmosferu 'krivci' su i poljoprivreda te bacanje hrane. Znanstvenici sve više upozoravaju da je smanjenje emisija metana ključno za ograničavanje zagrijavanja planeta na 2 stupnja Celzijevih u odnosu na predindustrijske razine kako bi se spriječile najgore posljedice za klimu.

Desetljećima je struka bila usredotočena na ugljični dioksid kao najopasniji plin koji ima učinak staklenika, a danas se donositelji odluka okreću metanu kao prijetnji. Zbog toga je najmanje 100 zemalja potpisalo obvezu o smanjenju emisija metana za 30 posto od 2020. do 2030.

Prema novoj studiji koju su proveli istraživači sa Sveučilišta Princeton i Državnog sveučilišta Colorado, trenutne metode Ujedinjenog Kraljevstva za procjenu emisija metana iz sektora nafte i plina u moru "sustavno i ozbiljno" smanjuju stvarnu razinu.

Otkriveno je da se na kontinentalnom pojasu Ujedinjenog Kraljevstva u atmosferu oslobađa do pet puta više metana nego što vlada trenutno izvješćuje, piše The Maritime Executive.

Studija je pokrila sve faze istraživanja i proizvodnje na moru te pomno proučila standardne faktore emisije u Velikoj Britaniji za različite aktivnosti, poput spaljivanja, obrade, proizvodnje električne energije na brodu, prijenosa cjevovodima i ostalo.

Istraživači su izradili tehniku procjene temeljenu na činjenicama iz znanstvene literature kao i na izravnim mjerenjima koncentracije metana u zraku oko platformi Sjevernog mora. Njihov konačni rezultat sugerira da su emisije pet puta veće od procjena britanske vlade.

Mnoge druge nacije koriste slične metode, tako da "ovo ozbiljno podcjenjivanje vjerojatno nije ograničeno samo na UK", sugeriraju autori studije.

- Nadamo se da će naš rad poboljšati procjene emisija i potaknuti smanjenja ne samo u Ujedinjenom Kraljevstvu, već i u drugim zemljama koje proizvode metan eksploatirajući naftu i plin - rekla je Denise Mauzerall, koautorica studije.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Iz svemira uočeno istjecanje velike količine metana | | Morski HR
Zahvaljujući satelitskim promatranjima znanstvenici su prvi put uspjeli detektirati istjecanje velike količine metana, štetnog stakleničkog plina, s jedne platforme na moru, pokazuje nedavno provedeno
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.