4 min. čitanja

Novo veliko onečišćenje mora kod Omišlja i Njivica, LNG Hrvatska : "To nema veze s nama"

Novo veliko onečišćenje mora kod Omišlja i Njivica, LNG Hrvatska : "To nema veze s nama"
Foto: Novi list

OMIŠALJ - Nema uljnog filma, a teško i nikako da je sada, u veljači, u pitanju pojava kolokvijalno znana kao cvjetanje mora. Što se to onda protezalo po površini mora duž Omišaljskog zaljeva u srijedu, što su zabilježile fotografije građana i eko aktivista, nema jasnog odgovora.

Ono što se zna jest da je ovo onečišćenje mora udruga Eko Kvarner prijavila mjerodavnim tijelima i institucijama, od resornog ministarstva mora, gospodarstva i Državnog inspektorata. Primorsko-goranske županije te da se jučer ujutro brod Lučke kapetanije Rijeka uputio prema Omišlju, piše Novi list.

– Slijedom prijave onečišćenja mora, posada broda “Vid” obavila je terensko izviđanje na području Omišaljskog zaljeva, uvale Sepen, kao i na obalnom potezu od Omišlja do Njivica. Međutim, detaljnim pregledom cijelog tog poteza nije uočeno nikakvo onečišćenje, niti ono s fotografijama na kojima to izgleda kao da je riječ o cvjetanju mora, niti su zamijećena eventualna uljna presijavanja na površini mora – kazao je po obavljenom nadzoru lučki kapetan Lučke kapetanije Rijeka Darko Glažar. Dodao je i da je voditelju ispostave u Omišlju naloženo da obavi izvide i na sjevernoj strani od LNG terminala.

Slijedom dojava građana, očitovanje o uočenom zagađenju od Lučke kapetanije i tvrtke LNG Hrvatska zatražili su i iz Općine Omišalj. Općinska načelnica Mirela Ahmetović kaže da su s LNG Hrvatska već imali korepodenciju oko istovrsne pojave koja je zabilježena prošlog proljeća, kada su se iz ove kompanije pozvali da je riječ o cvjetanju mora što sada, s obzirom na to da je tek konac veljače, ne može biti slučaj.

Načelnica Ahmetović kazala je kako ne postoji nijedan vjerodostojni i potpisani dokument koji anulira agresivne metode ispiranja izmjenjivača topline na terminalu od obraštaja algama. Kod izrade studije utjecaja na okoliš, podsjetila je Ahmetović, Općina Omišalj tražila je da se ugradi zabrana upotrebe kemikalija odnosno inzistiranje na mehaničkim metodama čišćenja sustava na terminalu.

– Tadašnji ministar energetike i održivog razvoja Tomislav Ćorić to je izrijekom odbio, uz obrazloženje da će se kod uvjetima natječaja za nabavku FSRU broda tražiti da jedna od njegovih, uvjetno rečeno, performasi bude i mogućnost  mehaničkog ispiranja, kazala je Ahmetović.

Foto: Novi list

Piršić: "Isto je bilo i u Italiji"

Udruga Eko Kvarner upozorila je na onečišćenje mora između Omišlja i Njivica, koje je vidljivo u uvali Pesja u blizini LNG terminala.

Fotografije onečišćenja mora objavio je na svom Facebook profilu i ekološki aktivist Vjeran Piršić.

“Aktualno onečišćenje mora s LNG terminala u Omišlju (kao što je bilo i u Italiji i upravo kako sam i najavio na sjednici županijske skupštine, prije nekoliko godina)”, napisao je u objavi.

Iz tvrtke LNG Hrvatska negiraju da uočeno onečišćenje mora u Omišaljskom zaljevu ima veze s radom plutajućeg terminala.

– Lučko područje Terminala za ukapljeni prirodni plin (UPP), kopneni i morski dio, redovno obilazi svakih nekoliko sati te da unutar Lučkog područja Terminala za UPP nisu primijećena onečišćenja mora. Kao što je i definirano nadležnim aktima, predmetno Lučko područje Terminala za UPP pod stalnim je nadzorom te možemo potvrditi da od početka rada Terminala za UPP do sada na Lučkom području nije došlo do onečišćenja mora. Implementirani sustavi, uspostavljene procedure kao i provođenje propisanih mjera zaštite okoliša, uz provođenje propisanog programa praćenja stanja okoliša, prevencija su svakog onečišćenja.

Također, LNG Hrvatska d.o.o. u skladu s obvezama iz Rješenja o prihvatljivosti zahvata za okoliš, provodi propisani program praćenja stanja okoliša te godišnja izvješća o provedenim mjerenjima objavljuje na svojim mrežnim stranicama, navode u svom očitovanju. Reagirali su i na fotografiju koja se objavljuje na društvenim mrežama, na kojoj se nalazi plutajući LNG terminal. Napominju da je ista preuzeta s aplikacije Google Maps-a te je nastala u vrijeme prirodne pojave cvjetanja mora koja se pojavljuje u određeno doba godine.

Orjana Antešić

PROČITAJTE JOŠ:

Kod Rijeke se pojavila velika naftna mrlja - INA: “Možda je zbog potresa?”
U obalnom području oko Rafinerije nafte Rijeka jutros je primijećena pojava uljnog filma, objavila je Općina Kostrena. Odmah po objavi, reagirali su iz INA-e, gdje javljaju da je odmah angažirana tvrtka za pružanje usluga sanacije mora te je u procesu uklanjanje uljnog filma s površine m…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.