2 min. čitanja

NOVO UZGAJALIŠTE KOD MAUNA Cromaris će proizvoditi do 5000 tona brancina i oradi godišnje

NOVO UZGAJALIŠTE KOD MAUNA Cromaris će proizvoditi do 5000 tona brancina i oradi godišnje
Foto: Geoportal / Radio Pag / Screenshot

PAG/MAUN – Tvrtka Cromaris iz Zadra nositelj je projekta izgradnje uzgajališta riba jugozapadno od otoka Maun, na administrativnom području Grada Paga, u kojem će se godišnje proizvoditi do 5000 tona bijele ribe, lubena i podlanica. Pretpostavlja se kako će se na uzgajalištu zaposliti oko 30 radnika, javlja Radio Pag.

Na uzgajalištu će se koristiti suvremena tehnologija kaveznog uzgoja ribe primjerena za poluotvorena kanalska mora. U moru će se nalaziti plutajuće plastične kavezne konstrukcije i to četiri sklopa plutajućih platformi s dvanaest kaveza promjera 50 metara izrađenih od polietilena visoke gustoće.

Na plutajuće platforme vješaju se mrežni kavezi i dodaju sidrene instalacije koje se sastoje od plutajućih bova, konopa i sidrenih betonskih blokova ili čeličnih sidara. Skladišta hrane, opreme i materijala nalazit će se na teglenici koja će biti usidrena na lokaciji.

Na teglenici će se nalaziti i spremnik za uginulu ribu. Kopnena baza za planirano uzgajalište je pogon u vlasništvu Cromarisa u Gaženici u Zadru.

Foto: Boris Kačan

U tijeku je javna rasprava o Studiji o utjecaju na okoliš uzgajališta bijele ribe kod otoka Mauna koja će trajati do 7. siječnja iduće godine. Studija je izložena u sjedištu gradske uprave Grada Paga, na Branimirovoj obali br. 1, a može se razgledati za radnog vremena gradske uprave.

Javnu raspravu pokrenuo je Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije. Javno izlaganje Studije održat će se 4. siječnja 2021. godine, s početkom u 12.00 sati u Gradskoj vijećnici Grada Paga.

Pisana mišljenja, prijedlozi i primjedbe u svezi Studije mogu se dati na mjestu javnog uvida ili dostaviti poštom na adrese Grad Pag, 23250 Pag, Branimirova obala 1 i Zadarska županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove, 23000 Zadar, Božidara Petranovića 8, najkasnije do posljednjeg dana javnog uvida.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.