1 min. čitanja

Novo nasukavanje velikog broda u Sueskom kanalu

Novo nasukavanje velikog broda u Sueskom kanalu
Foto: Vessel Finder

SUEZ – Kontejnerski brod pod zastavom Singapura odsukan je nekoliko sati nakon što se nasukao na Sueski kanal, prenosi Marine link.

Maersk Emerald duljine 366 metara, 13.100 TEU, nasukao se u petak oko podneva po lokalnom vremenu, nakon što je navodno imao problema s motorom tijekom putovanja prema jugu kroz sjeverni dio kanala. Brod je bio peti u konvoju.

Za razliku od incidenta s nasukavanjem kontejneraša Ever Given, duljine 400 m i nosivosti 20.100 TEU u ožujku 2020., Maersk Emerald bio je nasukan samo nekoliko sati prije nego što je oslobođen, nakon čega je promet kanalom nastavio funkcionirati, uzrokujući samo manja kašnjenja.

Uprava Sueskog kanala priopćila je da su upotrijebljena četiri tegljača za odsukavanje broda koji je nakon incidenta usidren u Velikom gorkom jezeru.

U međuvremenu, Ever Given je i dalje prisilno zadržan u Sueskom kanalu gotovo dva mjeseca nakon što je odsukan, našavši se usred trajnog spora između egipatske Uprave kanala, vlasnika broda i osiguravatelja oko naknade za skupu odštetu koju traži egipatska strana radi šestodnevnog zaustavljanja prometa kroz vitalnu pomorsku arteriju.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

PONOVNO NASUKAVANJE U SUESKOM KANALU Još dva tankera završila na obalama
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.