3 min. čitanja

Nova znanstvena studija potvrdila: Golfska struja definitivno slabi!

Nova znanstvena studija potvrdila: Golfska struja definitivno slabi!
Foto: Pinterest

Golfska struja doista slabi, potvrđuje to nova studija. Otkriće koje ima duboke implikacije na jedan od najvećih vremenskih sustava na našem planetu. Kad se promijeni Golfska struja, mijenja se i klima.

Znanstvenici s oceanografskog instituta Woods Hole i Sveučilišta u Miamiju promatrali su četiri desetljeća podataka iz Floridskog tjesnaca, uključujući mjerenja količine morske vode koja se u tom vremenu transportirala kroz regiju.

Površinske temperature u zapadnom sjevernom Atlantiku: Sjevernoameričko kopno je crno i tamno plavo (hladno), dok je Golfska struja crvena (topla). Izvor: NASA

Otkrili su da se transport Golfske struje smanjio za oko 4 posto u posljednjih 40 godina, što opisuju kao prvi "uvjerljiv i nedvosmislen opservacijski dokaz" usporavanja. Iako temeljni razlozi nisu procijenjeni kao dio studije, postoji 99 posto šanse da ovo slabljenje nije slučajan događaj, kažu znanstvenici.

Floridski tjesnac
Studija je promatrala trenutni protok oko Floride. (Piecuch i sur., Geofizička istraživačka pisma, 2023.)

"Ovo je najjači, najkonkretniji dokaz koji imamo o slabljenju ove klimatski relevantne oceanske struje", kaže fizički oceanograf Chris Piecuch, iz oceanografske institucije Woods Hole.

- Iako definitivno možemo reći da se to slabljenje događa, ne možemo reći u kojoj je mjeri povezano s klimatskim promjenama ili je li to prirodna varijacija - objasnio je.

Hoće li se Golfska struja zbog koje imamo ugodnu klimu u Europi, uskoro urušiti?
Sustav Golfske struje, toplih i brzih oceanskih struja, mogao bi se urušiti već 2025. godine, upozorila je recentna znanstvena studija. Golfska struja, topla, brza morska struja u Atlantiku, dio je globalne termohalinske cirkulacije. Jedan njen dio započinje u Meksičkom zaljevu kao Floridska, a sje…

Floridski tjesnac dobar je izlog učinaka Golfske struje, koja istječe iz Meksičkog zaljeva, oko Floride, uz istočnu obalu SAD-a, a zatim preko Atlantika. Struja sa sobom nosi topliju vodu, koja zatim utječe na temperature, oborine, razinu mora, aktivnost uragana i još mnogo toga. Također prenosi hranjive tvari preko oceana, uključujući ugljik, prenosi ScienceAlert.

U ovom slučaju, složeni 'Bayesov model' - onaj koji razrađuje vjerojatnosti i nesigurnosti do visoke razine preciznosti - primijenjen je na podatke prikupljene iz satelitskih očitanja, podvodnih kabela i terenskih snimaka.

Osim što je zabrinjavajuće izvješće o promjenjivom stanju Zemljine klime, studija je također dokaz koliko su dugoročna promatranja oceana važna u identificiranju trendova koji traju nekoliko desetljeća ili čak i duže.

Sad je jasno da Golfska struja slabi i da je globalno zagrijavanje vjerojatan uzrok - ali manje smo sigurni što će se sljedeće dogoditi. Potok i s njim povezani vremenski obrasci ključne su komponente klime planeta, utječući na ekstremne vremenske događaje, kao i na prosječne temperature i razine padalina, složni su znanstvenici.

Ono što također treba uzeti u obzir je kako će se promjene klime nastaviti odražavati, uzrokujući daljnje poremećaje u vremenskim sustavima. Znanstvenici koji stoje iza ove trenutne studije nadaju se da se analiza podataka koju su koristili može primijeniti na druge regije oceana.

- Golfska struja vitalna je arterija cirkulacije oceana, pa su posljedice njezina slabljenja globalne - kaže oceanografkinja Lisa Beal sa Sveučilišta Miami.

- Mislim da ova tehnika ima potencijal da predvidi ostale učinke klimatskih promjena iz raspršenih opažanja koja imamo u oceanu - kazala je Beal.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Geophysical Research Letters.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.