3 min. čitanja

NOVA ORBANOVA PROVOKACIJA Rijeku svrstao u Mađarsku: “Nikad nećemo zaboraviti što su nam učinili”

NOVA ORBANOVA PROVOKACIJA Rijeku svrstao u Mađarsku: “Nikad nećemo zaboraviti što su nam učinili”
Foto: Screenshot

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je u povodu 100. godišnjice mirovnog sporazuma iz Trianona otkrio ploču s povijesnim prikazom dijelova susjednih zemalja u sastavu Mađarske, uključujući Rijeku, izazvao je u nedjelju reakcije u regiji.

Orban je pred spomenikom “Mađarske kalvarije” u spomen gradovima koje je izgubila Trianonskim mirom poručio da “Mađarska ima snažnu i neovisnu državu već 400 godina”.

“Mađarska ponovno pobjeđuje… Nema nijedne nacije na svijetu koja bi mogla izdržati takvo stoljeće, no mi smo izdržali i danas ponovno pobjeđujemo”, rekao je Orban u subotu u mjestu Satoraljaujhely, izvijestila je nacionalna agencija MTI, a prenosi Jutarnji list.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije odgovorilo na upit Hine za komentar.

Ministar prometa i mora Oleg Butković napisao je u nedjelju na Facebooku da hrvatska vlada nije i neće nasjedati na jeftine provokacije reagirajući na snimku koju je Orban jučer objavio na svojem Facebooku. Na njoj se jasno vidi i ploča s natpisom na mađarskom jeziku “Rijeka – mađarsko more” koja je dio tog spomenika.

“Stavovi mogu biti različiti, ali povijest je povijest. Ne odobravam i osuđujem provokacije koje se tiču temeljnih načela državnosti poput teritorijalnog ustroja”, rekao je Butković.

“Rijeka kao i cijelo područje hrvatskog Primorja, s obzirom na bogatu povijest zaslužuje isključivo poštovanje i dijalog s ciljem napretka, a ne nacionalističko veličanje i simbolične provokacije”, smatra on.

Podsjetio je da je Rijeka uz Istru prva pružila otpor fašizmu. “Stoga želim odnos prema njoj kakav i zaslužuje, državnički i pun poštovanja”, istaknuo je ministar prometa.

Šef oporbenih socijaldemokrata Davor Bernardić kazao je kako ne očekuje reakciju vlade na otvaranje spomenika na mađarsko-slovačkoj granici.

– Riječ je o Plenkovićevom prijatelju. Orban je poznat po tome što svojata hrvatski teritorij. Plenković zajedno s Ćorićem, za nagradu mađarskom premijeru, dostavlja naftu u Budimpeštu – izjavio je Bernardić.

Tanjug navodi da je ukupno 12.500 gradova, sela i općina koje su do 1920. godine pripadale Mađarskoj, odnosno Austro-Ugarskoj, upisano je slovima od nerđajućeg čelika na spomeniku  nedaleko od glavnog ulaza u parlament.

Orban je u svibnju na svojem službenom Facebooku profilu objavio fotografiju globusa na kojem su iscrtane nekadašnje granice Mađarske koja obuhvaća i velike dijelove teritorija Hrvatske, Srbije i Rumunjske.

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je tada da su “bilo kakve teritorijalne pretenzije u Europskoj uniji nezamislive jer su sve države priznale jedna drugu” i da se  “uvijek znala granica između Mađarske i Hrvatske”.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović poručio je hrvatskim maturantima da uče iz povijesti, ali gledaju u budućnost.

On je na Facebooku napisao da većina europskih zemalja “u ormarima” ima povijesne karte na kojima su njihove zemlje veće nego danas, “ali su one neostvarive i uvijek iritiraju susjede”.

Budućnost susjedima

Završetkom Prvog svjetskog rata 4. lipnja 1918. u palači Trianon u Versaillesu potpisan je sporazum kojim je Mađarska, kao dio poražene Austro-Ugarske morala predati dvije trećine svog teritorija i polovicu svog multietničkog stanovništva.

Orban je u govoru u subotu rekao da se Mađarska održala unatoč Turcima, njemačkoj hegemoniji i sovjetskoj čizmi, a nestale su i Čehoslovačka, Jugoslavija i Sovjetski savez i britanski i francuska imperij.

Osudio je Zapad jer je pokidao tisućljetne granice i povijest srednje Europe izručivši Mađarsku i druge države regije “neprijateljima, vladi boljševika”.

“Središnja Europa bila je ponovno nemoralno iscrtana. Nikad nećemo zaboraviti što su nam učinili”, rekao je Orban.

Pozdravio je što Mađari grade zajedničku budućnost sa susjedima: Slovačkom, Srbijom, Hrvatskom i Slovenijom i ocijenio da je povijest “dala šansu, možda zadnji put, narodima Središnje Europe da se otvore novoj eri”.

“Naša politička, duhovna, gospodarska i kulturna gravitacijska sila raste iz dana u dan. Povratak Mađara tek je počeo”, zaključio je Orban.

PROČITAJTE JOŠ:

SKANDALOZNO Orban objavio kartu Velike Mađarske s hrvatskom obalom, nitko iz Hrvatske nije reagirao
Milanović reagirao na Orbanovu provokaciju: “Karte su mračni fetiš ‘vođa’ u komšiluku koje će ostati u ormarima”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.