4 min. čitanja

SKANDALOZNO Orban objavio kartu Velike Mađarske s hrvatskom obalom, nitko iz Hrvatske nije reagirao

SKANDALOZNO Orban objavio kartu Velike Mađarske s hrvatskom obalom, nitko iz Hrvatske nije reagirao
Foto: Facebook

Mađarski premijer Viktor Orban opet na svom Facebooku provocira i objavljuje kartu svojih želja, tzv. veliku Mađarsku koja obuhvaća i dijelove Hrvatske. Pod krinkom završnih ispita srednjoškolaca i lekcija iz povijesti, objavio je globus na kojem se vidi kako su crvenom bojom iscrtane nikad postojeće granice velike Mađarske u čijem zamišljenom sastavu stoji i gotovo čitava hrvatska obala Jadrana.

Zašto nitko iz službenog Zagreba nije zatražio ispriku od mađarskog imperatora željnog pažnje, pitali smo analitičara portala “OBRIS – Obrana i sigurnost” iz Zagreba, Igora Tabaka.

– Kako se moglo čuti, ova današnja objava mađarskog premijera, a posljednjih tjedana i “koronavirus diktatora” susjedne Mađarske vezana je uz provedbu tamošnje mature u školskome sustavu. No, to nije ni bitno, budući da se njome spomen povijesti ilustrira slikom globusa na kojem je Mađarska prikazana šire čak i od negdašnjih granica “Velike Mađarske” iz doba Austrougarske. Naime, u Mađarsku je ubrojena gotovo kompletna Hrvatska – bez Istre, ali do samog njenog juga na Jadranu. Dakle, kako je nekad Dalmacija spadala u austrijski dio negdašnje Monarhije, ovo je zapravo grafički izraz modernih prisizanja – koji bi trebao biti dovoljno ozbiljan da zasluži i službeni odgovor iz Zagreba – komentira Tabak.

https://www.facebook.com/orbanviktor/photos/a.10151703698051093/10158178404511093/?type=3

“Orban sličnu kartu ima i u svom uredu u Budimpešti”

Slično se dogodilo i prošle godine kada je na Twitteru Ureda za međunarodnu komunikaciju mađarske vlade, koji djeluje u sastavu Orbanova kabineta, objavljena karta kojom se svojatao velik dio hrvatskog teritorija. Prošao je čitav dan i nije bilo službenog odgovora hrvatskih vlasti.

Znači li to da hrvatske vlasti Orbana ne doživljavaju kao ozbiljnog političara, pa ignoriraju njegove ispade, ili je posrijedi nešto drugo?

– Nažalost, ovakvo mađarsko prisezanje nije novo, budući se i sredinom prosinca prošle godine na istom tom Facebook profilu mađarskog premijera Orbana moglo vidjeti sličnu kartu u njegovome uredu u Budimpešti. Teško je reći zašto tu nema ozbiljnoga odgovora kakvog zaslužuju službene objave premijera susjedne države na društvenim mrežama. Nije tajna da se dobar dio hrvatskih predstavnika slično utišano ponaša i u Europi, kad god na dnevni red EU ili Europske pučke stranke dođe Orban i njegova politika. Dio toga može se objasniti političkim kalkuliranjem, ali i ono ima granica. U svim normalnim okolnostima bi se na objave ovakvih “prilagođenih” zemljopisnih karti iz Zagreba očekivale reakcije žešće od onih koje je ista provokacija izazvala u Rumunjskoj – kojoj Orban ipak nije kartom prisvojio većinu državnoga prostora. Uglavnom, bilo bi žalosno da stranačke ili neke druge dnevnopolitičke računice i sada dovedu do prešutnoga prihvaćanja ovakvih presizanja – upozorava Tabak.

https://www.facebook.com/orbanviktor/photos/a.10151703698051093/10157660996921093/?type=3

Kako je to moguće s predsjednikom jedine susjedne države, s kojom nismo imali i nemamo niti jedan granični konflikt, naime, jedino smo s Mađarima od 1991. uredni po tom pitanju?

– Za razliku od novijih graničnih problema, koje Republika Hrvatska ima iz vremena raspada bivše SFRJ, prostorna presezanja koja se povremeno vide u Italiji i Mađarskoj bitno su starijeg podrijetla. Iako su granice prema Italiji i Mađarskoj davno riješene, pojedini dijelovi političkih scena ovih država itekako njeguju pretenzije na prostor današnje Hrvatske. Zadnjih mjeseci se vidjelo razvijanja talijanskih zastava u Rijeci, a nisu novi ni ovakvi teritorijalni pogledi mađarskog premijera Orbana. Iako Europska Unija počiva i na odbijanju takvih presezanja, na njih bi ipak trebalo reagirati – da ostanu diskreditirana, kao marginalna gledišta izvan vrhova politike tih susjednih država – ističe Tabak.

Hrvatska vlast za manje od toga bivšim jugoslavenskim susjedima drži prodike, a Mađarima ništa. Je li to i pomalo licemjerno?

– Što se češće takva presizanja pojavljuju, to ozbiljnija ona postaju. Dakle, takve objave moraju imati posljedica, kako se ne bi počele prelijevati i u konkretnu politiku prema Hrvatskoj. Zato mi je teško pojmljiv izostanak službenih reakcija – koji u slučaju Mađarske dopunjava i konkretna podrška EU-politikama Viktora Orbana. Pri tome je potpuno svejedno je li ta podrška izričita, ili jednako čvrsta ali izražena šutnjom, prešućivanjem ili ustrajnim suzdržanim glasovanjima u raznim tijelima EU politike – komentira za Morski HR Igor Tabak

Prije par dana Mađarski šef diplomacije zahvalio Hrvatskoj “što nije popustila i sudjelovala u napadima na njegovu zemlju”

U kontekstu raspada zdrave pameti, dodajmo još i ovo: mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto zahvalio je krajem travnja Hrvatskoj, kako piše Jutarnji list, što nije popustila pritisku “međunarodnog liberalnog ‘mainstreama'” i nije stala uz međunarodne napade na njegovu zemlju nego je pokazala prijateljstvo i solidarnost- Zahvalni smo Hrvatskoj što unatoč pritisku međunarodnog liberalnog ‘mainstreama’ nije stala u zbor onih koji uporno napadaju Mađarsku – rekao je Szijjarto u izjavi novinarima koju je dao zajedno sa svojim hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom na graničnom prijelazu Goričan-Letenye.

– Brat uz brata, Mađar uz Hrvata – rekao je grlato Grlić Radman.

Hrvatska je “stala uz Mađarsku, nećemo to nikada zaboraviti”, istaknuo je Szijjarto zahvalivši osobno hrvatskom kolegi, te ističući kako su i oni koji se odupiru međunarodnim napadima na Budimpeštu također izloženi napadima.

– Hrvatska nikad nije stala uz lažne napade koji se provode protiv Mađarske – dodao je.

Eto, vaš šef nam je divno zahvalio. Prenesite mu pozdrave!

Jurica Gašpar, prof.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.