3 min. čitanja

Nizozemci su vjerni gosti koji ostvaruju najduži boravak u Hrvatskoj - Omiljeno odredište im je Istra

Nizozemci su vjerni gosti koji ostvaruju najduži boravak u Hrvatskoj - Omiljeno odredište im je Istra
Foto: Wikimedia, Ministarstvo turizma i sporta

Hrvatska turistička zajednica i Predstavništvo HTZ-a za zemlje Beneluxa organizirali su u Amsterdamu posebno promotivno događanje, odnosno susret s 200 najvažnijih partnera, turističkih agenata, turoperatora i medija na tržištu Nizozemske.

„Hrvatski dan u Amsterdamu“ na kojem je predstavljena ukupna hrvatska turistička ponuda s posebnim naglaskom na nautiku i kamping, održan je na brodu koji je plovio šarmantnim kanalima Amsterdama. Glavni partner u organizaciji događanja je Turistička zajednica Istarske županije, koja se ovom prilikom na nizozemskom tržištu predstavila kao vodeća hrvatska turistička regija i jedno od omiljenih odredišta Nizozemaca. Događanju je prisustvovala i Veleposlanica Republike Hrvatske u Nizozemskoj Dubravka Plejić Marković te ispred Ministarstva turizma i sporta Monika Udovičić.

Da je nizozemsko tržište iznimno značajno za razvoj hrvatskog turizma, kao i cjelokupne industrije putovanja potvrdio je i Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

- Nizozemska se tradicionalno nalazi među top 10 tržišta s kojih ostvarujemo najveći turistički promet. Nizozemska je i tržište s kojeg ostvarujemo najveći broj aviolinija prema hrvatskim destinacijama, a ulazi i među top 5 tržišta za kamping Hrvatske. Sve navedeno snažan je temelj i poticaj za još jačim učvršćivanjem poslovnih odnosa s ključnim nizozemskim partnerima i turističkim donositeljima odluka na ovom za nas iznimno važnom tržištu za koji postoji dodatni potencijal i prostor jačanja turističkog prometa posebno u pred i posezoni - rekao je Staničić, nadodavši da, prema podacima posljednjeg TOMAS istraživanja, najduži boravak u Hrvatskoj ostvaruju baš Nizozemci, koji se većinom vraćaju ponovno u Hrvatsku.

Poseban gost događanja bio je Frank Oostdam, direktor krovne udruge nizozemskih turoperatora i putničkih agenata (ANVR) te predsjednik ECTAA-e, Europskog udruženja putničkih agencija i turoperatora. Komentirajući najaktualnije prakse, ali i izazove u sektoru turizma, Oosdam je naglasio važnost održivosti u smislu strateškog promišljanja, planiranja prostora i objekata koji će imati svoju funkciju i poslije. Istaknuo je važnost promjene ponašanja putničkih agencija koje moraju prepoznati potražnju i nove navike potrošača. Naveo je i kako je sve više poželjno isticanje emisije Co2 uz cijenu putničkog aranžmana.

- Izuzetno nam je drago nazočiti ovom velikom eventu, organiziranom u predblagdansko vrijeme, kao završni touch nebrojenih aktivnosti i projekata provedenih tijekom cijele godine. Nizozemsko je tržište Istri iznimno važno, posebno kada govorimo o kamping segmentu koji je, u smještajnoj strukturi, dominantan na našem poluotoku. Značajna sredstva ulažu se već dugi niz godina, a pritom želim istaknuti premium segment kamping ponude, u kojem se svake godine osvajaju najviša priznanja za kvalitetu. Nagrade su to koje pristižu od strane poznatih svjetskih sektorskih organizacija, a vrijednost uloženog prepoznaju i Nizozemci koji inače imaju održiv i ekološki osviješten pristup prema putovanjima. Sudeći prema vjernosti koju iskazuju prema našoj destinaciji, očito je da u Istri pronalaze upravo takav standard - istaknuo je Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije.

Dodajmo kako su, prema podacima sustava eVisitor, Nizozemci tijekom 11 mjeseci ove godine u Hrvatskoj ostvarili oko 550.000 dolazaka i 3,1 milijun noćenja, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 1 posto u dolascima.

- Na tržištu Nizozemske bilježimo kontinuirani porast broja dolazaka i noćenja, posebice u razdobljima pred i posezone, a ono što posebno veseli jest rast prometa u kontinentalnim županijama u kojima je u ovoj godini ostvareno čak 30 posto više noćenja. Nizozemci vole laganim tempom otkrivati nove destinacije, vole boraviti u prirodi te doslovno uživaju u prirodnim ljepotama naše zemlje - zaključio je Ivan Novak, direktor Predstavništva za zemlje Beneluxa, nadodavši kako su Nizozemci rado viđeni gosti upravo zbog svog načina putovanja i različitih aktivnosti koje traže tijekom boravka u destinaciji.

„Hrvatski dan u Amsterdamu“ obogaćen je predstavljanjem i degustacijom istarskih proizvoda pa su uzvanici mogli uživati u širokoj gastronomskoj ponudi. Osim toga, posjetitelji su imali priliku sudjelovati u nagradnoj igri u sklopu koje su Turistička zajednica Istarske županije i Croatia Airlines jednom sretnom dobitniku uručili povratnu avionsku kartu za Hrvatsku te mu osigurali Istrian Experience vikend.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.